När datorn är din lärare - den artificiella intelligensen blir en del av undervisningen
Datorer kan i dagens läge hjälpa läkare att diagnostisera sjukdomar, styra flygtrafiken och rekommendera vänner på Facebook. Men sådan här artificiell intelligens (AI) har också stor potential inom utbildningen, visar ny forskning. Flera gymnasier och tusentals grundskollärare får nu erfarenheter av det när de tar i bruk en ny digital läroplattform.
I skolorna är mycket av undervisningen likadan för så gott som alla i klassen. Det här hoppas det finländska uppstartsföretaget Claned ändra på med sin digitala läroplattform.
Plattformen kan hålla koll på hur elever individuellt tar till sig information. Eleven ger systemet feedback med jämna mellanrum och systemet visar sedan material som antas vara passligt svåra.
- Det blir nämligen snabbt tråkigt om det är för lätt eller frustrerande om det är för svårt. Rekommendationerna är personliga, och har koppling till vad du är intresserad av och vad du behöver till näst, berättar Miska Noponen, användbarhetsdesigner på Claned.
Som elev kan du till exempel också få tips på klasskamrater som det kunde löna sig att samarbeta med i ett visst ämne, och lärare kan få insikt i vilken hjälp enskilda elever behöver.
AI-plattformens metoder är till stor del baserade på forskning i utvecklingspsykologi och pedagogik. Den är programmerad för att fungera med många olika slags innehåll, och kommer att finnas tillgänglig både på finska och svenska.
Vad är artificiell intelligens (AI)?
- Intelligens som man tillskriver till exempel ett datorsystem.
- Syftet är att på konstgjord väg efterlikna hjärnans förmåga att dra slutsatser, planera, lösa problem, förstå naturligt språk, lära och så vidare.
- Forskningsområdet har inslag av matematik, datalogi, informationsteknologi, filosofi, logik, lingvistik, psykologi, kognitionsvetenskap och hjärnforskning.
Källa: Nationalencyklopedin
AI hjälper till - men lång väg kvar
Överlag har artificiell intelligens stor potential för utbildningen. Det konstaterar Russ Altman, professor i bioteknik och genetik vid Stanford-universitetet i USA, och beställare till en omfattande ny rapport om artificiell intelligens.
I rapporten sägs att AI kommer att förbättra utbildningen på alla nivåer just genom att erbjuda individuell inlärning.
- Nyckeln för god utbildning i framtiden finns i samarbetet mellan elever, lärare och AI-system, konstaterar Altman.
Han tillägger ändå att AI-systemen fortfarande måste utvecklas en hel del för att bli riktigt bra. Bland annat är det i nuläget så gott som omöjligt för dem att veta hur användarna känner sig.
- Den stora utmaningen för de här teknologierna, och det kan kanske låta lite lustigt, är att kunna visa empati. De som undervisar, såsom jag, vet att en viktig del av det är att titta in i elevens eller den studerandes ögon och se om han eller hon är engagerad i materialet, påpekar Altman.
Positiva erfarenheter men också strul
På Affärsgymnasiet i Sverige, där den finländska läroplattformen testades för några dagar sedan, är eleverna positivt inställda. En av dem är Lovisa Lindén.
- Jag tycker att idén är jättebra. Jag tror att det är ett jätteanvändbart sätt att lära sig på.
Det fanns ändå en del tekniskt strul och AI-systemet var också svårt att förstå till att börja med, berättar hon.
- Det var lite komplicerat. Nästan så att man skulle behöva en tutorial eller video på hur man gör och hur man använder själva hemsidan innan man sätter igång.
Redan nu har elva finskspråkiga gymnasier bestämt sig för att börja använda Claneds läroplattform i en del av undervisningen, bland annat Lauttasaaren yhteiskoulu i Helsingfors. Några universitet prövar också på AI-systemet.
Plattformen är kompatibel med digitalt undervisningsmaterial från många olika källor. Man kan dessutom använda texter som finns på internet, och så kan läraren lägga till eget material.
Fortbildning för lärare
Enligt vad Yle Nyheter erfar kommer it-företaget Microsoft att ge 3 500 grundskolelärare gratis fortbildning i Claneds plattform nu i höst. Det handlar om lärare i 22 olika kommuner, bland annat i Helsingfors, Esbo och Vanda.
Microsoft har frustrerat följt med den långsamma digitaliseringen i skolorna och vill nu vara med om att snabba upp utvecklingen.
- Digitalisering borde möjliggöra mer än att man har skolböcker i pdf-format på en pekdator. Det borde finnas ett verkligt mervärde för undervisningen, kommenterar Kati Tiainen som jobbar med digitala inlärningsstrategier på Microsoft.
När lärare har fått insikt i de möjligheter som AI kan ge så är det också möjligt att grundskolor så småningom börjar använda en sådan lösning.
AI i framtiden
Altman på Stanford-universitetet tror inte att det i framtiden går så långt att AI-systemen ersätter lärarnas jobb helt och hållet.
- En stor del av undervisningen är social och har att göra med att träffa folk på riktigt, personer som sedan kan hjälpa dig i din karriär och till exempel vara mentor för dig, säger han.
Dessutom ser han fantastiska möjligheter med att kombinera artificiell intelligens med virtuella verkligheter.
- Piloter kan redan flyga i påhittade plan som är otroligt realistiska. Tänk dig att många andra yrken också kunde ha simulerade omgivningar där man kan göra misstag utan att vara rädda för konsekvenserna. Man kunde sedan ha mycket bättre förutsättningar att klara sig i sina framtida jobb.