Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rask motion ger bättre minne visar finländsk forskning

Från 2016
Uppdaterad 09.09.2016 13:56.
Motionscykel
Bild: Yle

De som motionerar mycket i medelåldern drabbas mer sällan av demens som äldre, visar finländsk forskning.

Forskarna följde över 3 000 finländska tvillingar i 25 års tid. Studien visade att rask motion i medelåldern förbättrade de kognitiva funktionerna, alltså minnet och annan informationshantering, då försökspersonerna blev äldre. Det handlar om motion som är minst lika tung som en kombination av att springa och gå.

Redan lite motion påverkar minnet positivt. För dem som rörde på sig allra minst var risken att drabbas av demens klart större.

Nytt att forska kring motion och minne

Resultatet är oberoende av andra faktorer som påverkar demensrisken, så som hjärt- och kärlsjukdomar, rökning, utbildningsnivå, kön, övervikt och alkoholbruk.

- Det här tyder på att motion inte bara minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, utan också skyddar hjärnan med andra mekanismer, säger forskaren Paula Iso-Markku vid Helsingfors universitet.

Trots att det ännu inte finns något botemedel för demens har forskningen kring hur demens kan förebyggas gjort stor framsteg de senaste åren.

Det har ändå forskats väldigt lite i kopplingen mellan motion och minne. Därför går det ännu inte att säga hurdan och hur mycket motion som är bäst för hjärnan.

Studien är ett samarbete mellan forskare vid Helsingfors-, Åbo- och Jyväskylä universitet. Den har publicerats i den ansedda vetenskapstidskriften Journal of Alzheimer's disease.

Diskussion om artikeln