Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Oro över hur räddningspersonalen påverkas av vårdreformen

Från 2016
räddningsverket
Bild: Yle/Amanda Bieber

Anita Niemi-Iilahti (SDP), ordförande för direktionen för Österbottens räddningsverk, oroar sig för att vårdpersonalen och räddningspersonalen kommer att få olika arbetsgivare efter regeringens vårdreform.

- Jag ser inte hur det här skulle fungera, säger Niemi-Iilahti.

Österbotten kommer att vara arbetsgivare för hälsovårdspersonalen och det verkar som att räddningspersonalens dito kommer att finnas i Åbo.

- Då tror jag att det blir problematiskt när två personer som sitter i samma bil har olika arbetsgivare. Med tanke på ledningen av arbetet. Jag är tveksam till det här, säger Niemi-Iilahti.

Anita Niemi-Iilahti
Bildtext Anita Niemi-Iilahti (SDP)
Bild: Yle/Anna Ruda

Tero Mäki som är räddningsdirektör i Österbotten säger att man försöker arbeta för att arbetsgivaren ska vara en och samma. Han säger att om lösningen blir att räddnings- och vårdpersonalen har olika arbetsgivare är det ett sämre utgångsläge. Idag har de som rycker ut tillsammans samma arbetsgivare.

Oklart hur reformerna samverkar

Just nu är flera olika reformer under beredning och Anita Niemi-Iilahti konstaterar att det är problematiskt.

- Man bereder och genomför samtidigt. Vi har landskapsreformen, social- och hälsovårdsreformen och räddningsverkets omorganisering, och man vet inte hur de kan komma att påverka varandra, säger Iilahti som inser målsättningen med reformerna men inte om de kommer att ha önskad effekt.

- Man har kommit till att Finland inte orkar bära så stora kostnader och vi behöver effektivisera. Men det är svårt att på en gång skära ner kostnaderna och samtidigt få en bättre verksamhet.

Antalet räddningsverk i Finland ska minskas från 22 till 5. För Österbottens del betyder det att räddningsverksamheten styrs från Åbo.

Diskussion om artikeln