Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Bibondens supersalva

Från 2016
Uppdaterad 17.01.2019 14:01.
En glasburk med Bibondens supersalva
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Den här salvan har fått kultstatus bland make up-artister och skådespelare eftersom den är så återfuktande. Salvan är mjukgörande vid torr hud och hjälper mot torrfläckar och sprickor. Den kan hjälpa mot eksem och utslag. Den mjukar upp och reparerar torra och spruckna nagelband och är superbra som läppbalsam.

Ingredienser:

  • 3 dl ekologisk rapsolja
  • 67 g bivax
  • 1 msk honung
  • 1 tsk malet pollen
  • ½ msk propolistinktur

Mät upp bivax och nästan all olja i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och tillsätt propolistinkturen. Låt bunken stå i vattenbadet tills allt smält ordentligt. Här är det väldigt frestande att vara och peta med vispen, men det är ingen idé. Det enda som händer är att vispen blir kladdig av bivax och svår att diska. Låt alltihop stå i lugn och ro tills det har smält!

Under tiden kan du sätta honungen i ett annat vattenbad och försiktigt värma upp den till max 40°. Låt honungen stå kvar i det varma vattnet och rör i malet pollen. Rör om ordentligt tills pollenet har löst sig i honungen.

När bivaxet och oljan har smält ihop lyfter du ur det ur vattenbadet och rör och rör och rör med en visp tills salvan blir krämig. När salvan svalnat till 37°, tillsätter du honungsblandningen och fortsätter röra med vispen tills allt löst sig ordentligt i salvan.

Häll upp salvan i små burkar, helst färgade glasburkar, som skyddar den från att oxidera.

Honungsinpackning

Hacka en näve rosenblad fint och rör ner i ½ dl honung.
Applicera i ansiktet, håret och resten av kroppen.
Låt verka i 10 minuter och skölj sedan av.

Perfekt att göra i bastun.

En buskros med en skål med honungsinpackning i bakgrunden.
Bildtext Honungsinpackning med rosor.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln