Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vindkraft i Gammelby i motvind

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 07:25.
Testvindmöllan i Sundom i Vasa
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Planerna på att bygga en vindkraftspark i Gammelby i Lovisa står på osäker grund. Även om projektet blir av räcker det flera år innan åtta möllor snurrar vid riksväg 7. Samma gäller planerna på vindkraft i Tetom.

Suomen Tuulivoima Oy som vill bygga vindkraftverket väntar som bäst på regeringens nya linjedragningar för miljö och energi. De visar om staten ska stöda vindkraft som energiform i framtiden – och om det lönar sig att bygga vindkraft i Lovisa.

Katariina Kainulainen-D’Ambrosio, styrelsemedlem i företaget Suomen Tuulivoima, hoppas att linjedragningarna behandlas av riksdagen innan året är slut. Då kan de träda i kraft 2018.

Flera år lång process

Också på lokal nivå måste vindkraft få stöd: först om och när delgeneralplanen för vindkraft i Gammelby godkänns kan företaget gå vidare.

- Sedan börjar en bygglovsprocess som kan ta ett år. Först när den är klar kan vi beställa kraftverken och leveranstiden brukar vara upp till ett år.

Det är Suomen Tuulivoima Oy som bekostar utarbetandet av delgeneralplanen. Om planen inte godkänns är det företaget som tar förlusterna.

Företaget har i fyra års tid gått på minus, men Kainulainen-D’Ambrosio intygar att det hålls flytande.

- Det är ett utvecklingsbolag som bara har utgifter tills vi får igång vindkraftsparker på olika håll. Alla parker får dessutom egna, lokala projektföretag.

Mycket ståhej för inget?

Är invånarnas protester mycket ståhej för ingenting?

Nej, anser Katariina Kainulainen-D’Ambrosio.

- Det är förståeligt att känslorna svallar när något nytt ska byggas och visst syns ju kraftverken. Jag säger inte att någons åsikt är fel.

Status quo i Tetom

Också i Tetom i Lovisa planeras en vindkraftspark. Även Ilmatar Loviisa Oy väntar på besked från statlig nivå om Finland ska stöda vindkraft i framtiden.

- Projektet är inte lagt på is men insamlandet av allt material för delgeneralplanen är försenat, berättar företagets nytillträdde vd Erkka Saario.

Bland annat en karta för planutkastet saknas och flyttfåglarnas beteende i Tetom ska undersökas under hösten. Tidtabellen skjuts upp med några månader till våren 2017.

En godkänd delgeneralplan och tillräckligt statligt stöd kan leda till att vindmöllorna susar i Tetom 2019, förutspår Saario.

Diskussion om artikeln