Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen: Någon försöker få österbottningar att tvätta pengar

Från 2016
Polis arbetar vid datorn.
Bild: Yle

Polisen i Österbotten undersöker flera fall där människor har försökt värvas för att hjälpa till med misstänkt penningtvätt.

Via tidningsannonser har personer sökts till deltidsjobb på frilansbasis. Jobben har inte krävt någon utbildning eller förkunskaper och en ersättning på 460 euro har utlovats för arbete någon dag i veckan.

Personer som har nappat på erbjudandet har fått checker utställda i brittiska pund och instruktioner om att flytta summan till sina egna konton. Transaktionen rapporterar de till uppdragsgivaren. Summan ska senare flyttas vidare till ett utländskt konto och då får den "anställda" dra av 460 euro i lön till sig själv.

Tre fall anmälda

Polisen misstänker att personerna har försökt användas som mellanhänder i penningtvätt. Om man går med på utföra uppdraget kan man göra sig skyldig till straffbara handlingar, varnar polisen.

I Österbotten har tre liknande fall rapporterats. Polisen befarar att det kan handla om en utbredd verksamhet och att det finns personer som har utfört den här typen av transaktioner. Om man har gjort det ombeds man kontakta polisen.

Diskussion om artikeln