Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Neil Hardwick: Jag har verktyg för att klara kriser

Från 2016
Neil Hardwick.
Bildtext Neil Hardwick i Efter Nios soffa.
Bild: Yle/Parad Media

Den pensionerade författaren och regissören Neil Hardwick minns med värme sin första tid i Finland.

Det var 1968 som han för första gången kom hit. Då var det för att han hade träffat en finsk flicka, men det höll inte och han återvände till England. Men när han sedan 1969 kom tillbaka till Finland igen kom han för att stanna.

Det fanns några specifika skillnader mellan England och Finland som engelsmannen direkt lade märke till.

– Jag upplevde allt som hade med alkohol att göra här just då som extremt underligt. Det här med hur man skulle bete sig på restauranger var en sak. Om jag på en restaurang mitt i allt ville gå och säga hej åt en kompis vid ett annat bord måste jag be om lov att förflytta mej dit och sedan skilt be servitrisen att komma och flytta mitt ölglas till det andra bordet. Helt vansinnigt, säger han.

Finska kvinnor överraskade

Men positiva saker stötte han också på.

– I England i slutet av 60-talet betedde kvinnor sig ofta lite fånigt i mäns sällskap, som om de var lite dumma och inte förstod sig på saker och ting, helt enkelt för att inte verka hotfulla i männens ögon.

Därför blev Hardwick positivt överraskad när har kom till Finland och träffade finska kvinnor.

– Kvinnor här betedde sig inte alls så. De var på samma nivå som männen eller till och med ovanför dem och det här var verkligt uppiggande. Kanske det var bland annat det här som också fick mej att stanna här, säger han och skrattar.

Aktiv pensionär

Idag är Neil Hardwick officiellt pensionerad men sysselsätter sig med att regissera teater. Vintrarna tillbringar han på Mallorca med att skriva. England besöker han ungefär vart annat år.

– Jag gör lite av varje. Senast har jag skrivit en pjäs som jag skall regissera i Tammerfors nästa år, berättar han.

Skidande flyktingbarn

Utöver det här har Hardwick också aktiverat sig på ett helt annat plan. Han fungerar som fadder för ett projekt med skidundervisning för flyktingbarn, ett projekt han brinner för. Projektet Kansainvälinen hiihtokoulu dras av bl.a. Axa Sorjanen, och avsikten är att hjälpa flyktingbarn som kommit till Finland.

– När de här barnen kommer till Finland från t.ex. Syrien är de ofta traumatiserade och i fysiskt ganska dåligt skick. De kan inte språket och känner ingen, föräldrarna kanske har dött eller är kvar i hemlandet. Vad kan vi då göra för dem? Jo, vi kan lära dem att skida. Vi kan ge dem skidutrustning för längdåkning, och ett ställe att träna på. Till exempel skidtunneln i Stensböle har varit bra, och sedan tar vi dem upp till Lappland!

Det här gjordes med stor framgång förra vintern och nu är tanken att utvidga verksamheten för att kunna involvera flera barn. Därför försöker nu Hardwick och de andra faddrarna för projektet samla in mera pengar.

– Slutresultatet är så fantastiskt. Ett barn som haft det svårt och kanske inte haft roligt och lett på många år börjar skratta, skapar vänskapsband med finska barn och lär sig språket. Familjerna, om de också är här, får en chans att umgås med andra familjer och på det här sättet införlivas i det finska samhället. Det här har också sysselsatt mej en hel del på sistone, konstaterar han.

Lärdom av sin depression

För ett antal år sedan insjuknade Neil Hardwick i en depression.

– Det var en tung tid. Jag blev sjuk snabbt och tillfrisknandet tog väldigt länge. I två och ett halv år var jag borta från arbetslivet.

Medan han ännu var sjuk råkade han träffa Asko Sarkola i tamburen på en restaurang. Trots att Neil Hardwick var sjuk vågade Asko Sarkola ta chansen och erbjuda honom regijobb för Helsingfors stadsteater.

– Han skickade en text på posten till mig och där började vårt långa samarbete, för att Asko vågade ta risken.

I backspegeln konstaterar Hardwick att depressionen också lärde honom en hel del.

– För ett tag sedan hade jag satt väldigt mycket tid på ett filmprojekt som sedan av olika orsaker inte blev av. Och då satt jag bara och väntade på att depressionen skulle kliva in genom dörren igen. Men den kom aldrig. För nu har jag verktyg här uppe i huvudet för att klara av sådana situationer, konstaterar han.

Neil Hardwick medverkar i Efter Nio om glömska på måndag 12.9.2016 på Yle Fem och På Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln