Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Doulan Sara Jungersten älskar förlossningar

Från 2016
Sara Jungersten.
Bildtext Sara Jungersten hoppas att hennes klienter ska få ett positivt minne av sin förlossning.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Sara Jungersten tycker att förlossningar är världens häftigaste grej – så häftiga att hon gärna hänger med och peppar kvinnor som ska föda barn.

Allt fler väljer att ta hjälp av en doula, alltså en stödperson, när de ska föda barn. Sara Jungersten har själv fött barn och fungerar nu som doula några gånger om året. Hon tycker det är obeskrivligt häftigt att föda barn.

– Precis i den där stunden när ett liv får sin början är det som allra mäktigast och man ser ett större spektrum av livet. Dessutom är det inte bara babyn som föds utan också föräldrarna, säger hon.

Sara tror att en positiv förlossning också gör det lite enklare att ta sig an allt det som kommer efteråt. Men ganska få beskriver sin förlossning som en häftig eller munter upplevelse. Det är ofta den smärtsamma biten man får höra om.

- Många kanske ser det mera som ett nödvändigt ont och något man måste passera för att komma fram till babystationen, men jag tycker det finns ett jättestort värde också i själva födelseprocessen.

Doulan är en hand att hålla i

Vad gör då en doula till skillnad från en barnmorska? Sara berättar att barnmorskan har det medicinska helhetstänkandet medan doulan mer är en hand att hålla i – en trygghet som de kommande föräldrarna redan har en relation till. Sara brukar träffa sina klienter hemma hos dem några gånger innan förlossningen, eftersom den där tryggheten är så viktig.

- Vi börjar ofta med att prata och gå igenom orosmoment och andra känslor. Jag har inte bråttom någonstans så det får ta sin tid.

Sara blir nästan som en sorts terapeut eller en mental coach, men alla doulor måste ta sig an uppdraget på det sättet. Sara berättar att alla doulor jobbar på olika sätt och utgår från sig själva och sin egen personlighet, bakgrund och utbildning.

- För mig är samtalet det absolut viktigaste. När vi sedan närmar oss förlossningen börjar vi träna på vad man kan göra för att hjälpa sin kropp att jobba med förlossningen istället för mot den. Det är lätt att jobba mot den när man blir nervös och stressad.

Viktigt att kunna slappna av

Sara hjälper den blivande mamman att slappna av med hjälp av andningsövningar och annat, och så är det också viktigt att prata om själva förlossningen och vad man kan göra för att hjälpa kroppen att klara av den på bästa möjliga sätt. Själva förlossningstekniken handlar om att vara inne i sin kropp och i situationen.

- Det handlar om att kunna stänga ute allt annat och hitta lugnet och tilliten till att din kropp vet exakt vad den ska göra och att du låter det hända.

BB i Karleby.
Bildtext Att gå in genom en sådan här dörr kan kännas väldigt otryggt. Sara är där för att ingjuta ett sorts lugn.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Ifall den som ska föda barn redan har med sig en partner – vad blir då Saras roll i trion? Jo, hon lättar på ansvaret för partnern och hjälper hen att ta en större roll i förlossningen.

- Det är inte så att doulan går in emellan paret utan snarare tvärtom. Under förlossningen försöker jag visa hur partnern kan hjälpa till och vara aktivt delaktig, säger Sara.

Kan inte beställa en perfekt förlossning

Som doula kanske man kan känna en press på att få till en så positiv förlossning som möjligt, men det gäller att vara öppen för alla möjliga alternativ.

- Man kan inte beställa den perfekta förlossningen, men jag hoppas att jag kan hjälpa mina klienter att komma så nära sina önskemål som möjligt.

Nyckeln till en bra förlossning är att vara mentalt förberedd och ha lite koll på vad som väntar, för då blir du kanske inte lika rädd. Men under en förlossning kan många känslor ändå komma upp till ytan. Vi undrar så klart om Sara någon gång fått ta emot den enorma ilska som kan uppstå när man ligger hjälplös i fruktansvärd smärta. Har hon till och med blivit utslängd ur förlossningssalen?

- Nej, det tror jag nog är ovanligt. Jag tror att det som kvinnor upplever som allra värst är att de skulle känna att de blir lämnade helt ensamma. Känslan av trygghet är väldigt viktig.

Moder med nyfött barn
Bildtext Det är inte bara barn som föds, utan också föräldrar.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Finns det då någon risk att Sara kommer på kant med sjukhuspersonalen? I ett litet rum med en bebis på väg ut kanske det är lätt att trampa varandra på tårna.

- Jag tror inte det, och jag tror att alla doulor strävar efter att vara väldigt ödmjuka och låta barnmorskorna ha ansvaret i förlossningssalen. Ofta möter jag uppskattning från barnmorskornas sida eftersom de märker att kvinnan är lugn och trygg.

Du kan bli en doula

I princip kan vem som helst bli en doula. Det som krävs är att du har ett väldigt stort intresse för förlossningar.

- Som doula är ens främsta arbetsredskap ens egen personlighet. Det finns olika behov av doulor bland föderskorna och man kan utgå från sina egna erfarenheter, säger Sara.

Vad det kostar att använda sig av en doula varierar ganska mycket. Det finns till exempel frivilliga doulor inom folkhälsan och så finns det privata som kan kosta ganska mycket.

Missade en förlossning

Som doula har man ibland hand om två kvinnor samtidigt och Sara har hittills inte haft problem med det, men hon har en kollega som varit tvungen att springa mellan två förlossningsrum för att hjälpa två olika kvinnor. När det kommer till förlossningar så vet man ju oftast inte när de sätter igång och hur länge de kommer att ta.

Sara har missat en förlossning och det var när hennes egna barn fick vattkoppor. Istället för att vara på plats höll hon intensiv telefonkontakt med paret, men visst grämde det henne när hon inte kunde vara där med dem.

- Ifall paret räknar med mig och tänker att det kommer att gå bra eftersom jag är där, och så kan jag inte komma dit, så klart att det inte känns bra för någon av oss, säger Sara.

Kräver mycket tid

Sara hjälper några par i året och nu i höst har hon hjälpt två par. Hon tycker det skulle vara roligt att ta på sig ännu fler uppdrag, men samtidigt är doulandet också väldigt tidskrävande eftersom det i princip binder dig till ditt hem i flera veckor.

- Om man har en klient som ska föda en viss dag så innebär det att också veckorna kring det beräknade datumet måste vara fria. Jag måste hålla mig hemma och hela tiden veta vart jag kan föra mina egna barn om det händer precis nu.

Det är många bollar att hålla i luften och Sara säger att hon investerar mycket av sin tid i det, men att det absolut är värt det.

- Man får inte uppleva en mer positiv stund i livet än när en baby föds. Det är så stort och häftigt, säger hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln