Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eurogruppen: Grekland måste öka reformtakten

Från 2016
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble
Bildtext Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble svarar på journalisternas frågor inför mötet
Bild: FILIP SINGER/EPA

Eurogruppen vill att Grekland tar sig i kragen och genomför de reformer som krävs för att landet ska få nästa delutbetalning av nödlånet. Euroländernas finansministrar diskuterade problembarnet Grekland på sitt möte i Bratislava på fredag förmiddag.

- Grekland har förlorat tid under sommaren och vi måste accelerera så att tidtabellen inte spricker, konstaterade eurogruppens ordförande Jeroen Dijssebloem.

Enligt tidtabellen var det tänkt att den grekiska regeringen skulle ha genomfört reformerna före mitten av september. Men arbetet drar ut på tiden och eurogruppen kunde på sitt möte i fredags inte kunna godkänna nästa lånerat.

- Vi vill upprätthålla förtroendet mellan långivarna och Grekland, det insåg också den grekiska ministern, i den här processen är förtroendet oerhört viktigt, sade Dijssebloem på presskonferensen efter mötet.

EU-kommissionär: Vi ska inte överdramatisera

Det är frågan om 15 så kallade milstolpar som den grekiska regeringen ska slutföra för att kunna ta del av nästa utbetalning på 2,8 miljarder euro. Summan är en del av det tredje stödpaketet till Grekland som parterna enades om i juli fjol.

Hittills har den grekiska regeringen endast uppfyllt två av de femton villkoren. Bland annat bör den grekiska regeringen ännu verkställa åtgärder som berör privatisering, förändringar inom energisektorn och regler för styrning av banker.

EU-kommissionär Pierre Moscovici anser ändå att det inte är så farligt att tidtabellen spricker.

- Det finns helt tydligt en politisk vilja från Greklands sida att följa programmet och de har gjorts väldigt mycket arbetet redan så vi ska inte överdramatisera. Den grekiska regeringen kan mycket väl verkställa alla 15 punkter inom de följande veckorna, slog Moscovici fast.

Orpo: För en gångs skulle inget krismöte

Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger att det vore önskvärt att Grekland håller sig till den överenskomna tidtabellen.

Samtidigt har Grekland inga stora lånebetalningar under hösten och därmed finns det inte heller någon risk för en likvidationskris.

- Inom eurogruppen litar man nog på att Grekland fullföljer sina åtaganden och under mötet satt vi ordentlig press på den grekiska regeringen. De bör uppfylla villkoren för att låneprogrammet ska kunna fortsätta.

Orpo deltog för första gången på ett eurogruppsmöte. Han tog i somras över som finansminister efter Alexander Stubb.

- Inom eurogruppen för man utförliga diskussioner - det verkar vara en väldig tät grupp och jag fick ett positivt mottagande.

Orpo har tidigare deltagit i EU:s ministerrådsmöten både som jordbruksminister och inrikesminister.

- När jag var jordbruksminister var den jordbrukskris i EU - under min tid som inrikesminister var det flyktingkris. För omväxlingens skull deltog jag i ett ministerrådsmöte där det inte var krisstämning.

Diskussion om artikeln