Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Insamlingsplatser för återvinning dras in i Åboland?

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 11:09.
Johanna Salenius visar för Emma Vironmäki hur plastinsamlingen fungerar.
Bildtext Johanna Salenius visar för Emma Vironmäki hur plastinsamlingen fungerar.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Åboland kommer knappast att få fler sorteringsstationer, utan det kan hända att de blir ännu färre.

Finlands Förpackningsåtervinning Rinki har redan nu färre insamlingsplatser i Åbo och i skärgården än då Sydvästra Finlands avfallsservice och kommunerna skötte insamlingen.

- Orsaken är att vi vill ha insamlingen så ekonomisk och så ekologisk som möjligt, säger verkställande direktör Juha-Heikki Tanskanen vid Rinki. Därför borde platserna vara där människor mest rör sig, vid större butikscenter.

I dag har Rinki cirka 200 insamlingsplatser i Åboregionen. Än så länge har dessutom Sydvästra Finlands avfallsservice fortsatt med insamlingsställen för metall och glas, och kompletterar Rinkis insamlingsnätverk med egna platser.

Men de nuvarande platserna behöver inte vara desamma i framtiden. Rinki planerar att dra in insamlingsplatser och istället öppna nya där folk rör sig mera.

Juha-Heikki Tanskanen.
Bildtext Juha-Heikki Tanskanen
Bild: Yle/Linus Hoffman

Vi ska sortera mera, men i skärgården är mängderna för små

I dag återvinns i Finland redan mer än hälften av förpackningarna. Insamlingen av kartong, glas och metall har redan i flera år fungerat mycket bra, och från och med i år har man börjat samla in plast från hushållen.

Vi åbolänningar är bra på att återanvända och återvinna material, men vi kunde bli ännu bättre. Å andra sidan blir återvinningen mindre lockande om det inte finns sorteringsstationer nära hemmet.

- Jag hoppas att folk skulle spara sina förpackningar, och att de tar dem med sig då de kommer in till super- och hypermarknader, säger Tanskanen. Men om det inte är möjligt så måste man inte sortera. Mängderna är så små i skärgården att man kan slänga bort allt. I så fall bränns det upp och blir energi.

Många har efterlyst fler insamlingsplatser. I dag har Rinki insamlingsplatser bland annat i Rosala, Hitis och Nagu, men inga egna i Korpo, Houtskär eller Iniö. Avstånden är för långa och mängderna för små för att det skulle löna sig med insamling ens sommartid.

södra hamnen i nagu
Bildtext I Nagu finns ett insamlingsställe.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Skulle man kunna tänka sig mobila insamlingsställen i skärgården under sommaren?

- Det är kanske en bra idé, säger Tanskanen, men vi måste se på den i lugn och ro. Vi har haft så lite tid att bygga upp det nät vi nu har.

Av Rinkis drygt 1 850 insamlingsställen finns 400 i glesbygden, en till och med i Kilpisjärvi, så visst finns det möjlighet att sortera och återvinna också på mindre orter. Frågan är bara vem som är villig att betala för den servicen.

Förpackningar behövs, särskilt för livsmedel

Det beräknas att vi i Finland årligen slänger bort 400 miljoner kilo ätbar mat.

- Vi slänger bort mycket, säger verkställande direktör Antro Säilä vid Finska Förpackningsföreningen, men matsvinnet skulle vara ännu större utan bra förpackningar.

Mat som är rätt förpackad utsätts inte för påfrestningar under den långa produktionskedjan. Om maten slängs bort, så har all inverkan på miljön gjorts helt i onödan, allt från produktion, transporter, förvaring och tillagning.

Förpackningarna behövs dessutom för att förenkla transporter och distribution, och de är nödvändiga för att ge produktinformation.

Antro Säilä.
Bildtext Antro Säilä.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Det sägs att folk i framtiden inte läser papperstidningar, säger Säilä. De enda trycksaker man läser är förpackningars innehållsdeklaration.

Knappt något avfall alls för den som kan och vill sortera

Sedan början av året har hushållen kunnat sortera också plast, förutom pvc-plast (som är märkt med en triangel med siffran 3), och insamlingen har enligt Rinki kommit igång väl.

Åbobon Emma Vironmäki har ännu inte börjat sortera plast, för hon tycker det inte finns utrymme för ytterligare ett sorteringskärl i köket. För Johanna Salenius i Masku har det däremot varit naturligt att börja sortera.

- Jag har gott om utrymme i köket, säger Salenius. Då jag sorterar plast, glas, metall och papper, och vi dessutom har en kompost, så är det väldigt lite som blir över.

Det är alltså stor skillnad var man bor. Bor man i ett område där man kan och vill sortera, så blir det knappt något avfall kvar alls. Den som bor i skärgården och inte har möjlighet att transportera bort sitt avfall uppmanas däremot alltså att slänga bort allt.

Ändå kan var och en enkelt tänka ekologiskt och hållbart.

- Den som vill tänka på miljön, ska tänka på det redan då han gör sina inköp, säger Tanskanen. Behöver jag det här eller inte? Sorteringen och återvinningen är bara ett sätt att förminska konsekvenserna av något som redan har hänt.

Alla Rinkis återvinningsställen med adresser hittas på kartsöktjänsten www.kierratys.info

rinki insamlingskärl
Bild: Yle / Peter Karlberg

Diskussion om artikeln