Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini: Finland och Sverige lever i samma säkerhetsmiljö

Från 2016
Uppdaterad 19.09.2016 22:59.
Utrikesminister Timo Soini (Sannf) i Bryssel 20.7.2015
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) säger att den svenska rapporten om ett Natomedlemskap visar att Finland och Sverige lever i samma säkerhetsomgivning. Det finns inte någon ödesgemenskap mellan ett finskt och ett svenskt Natomedlemskap men det vore en stor förändring för båda, anser Soini.

Varken Soini eller statsminister Juha Sipilä (C) beklagar att den svenska rapporten inte kopplar ihop ett möjligt finskt och ett svenskt Natomedlemskap, som den rapport som Finlands regering har beställt gör.

- Båda länderna fattar sina egna självständiga beslut. Antingen går vi med eller så inte. Det vore ändå en så stor förändring för båda länder att man nog blir tvungen att se över läget, säger Soini.

I den svenska rapporten talas också om att ett tätare försvarssamarbete mellan Finland och Sverige även innebär risker för Sveriges del.

- Vi utgår ifrån att ett tätare samarbete har stor betydelse för Finland och Sverige och att det är naturligt. Jag ser inga större risker ur finländsk synpunkt. Jag anser att det är viktigt att vi samarbetar då det gäller övningar. Då kan vi granska beredskap då det gäller service och materiel, säger Soini.

- Vi är ju två länder i den här delen av världen och vi står utanför militäralliansen och också i övrigt idkar vi nära samarbete. Båda länder fattar ändå egna självständiga beslut så som självständiga länder brukar göra, konstaterar Soini.

Hör riksdagsledamöterna Erkki Tuomioja (SDP) och Stefan Wallin (SFP) samt verksamhetsledaren för Fredsförbundet Laura Lodenius diskutera det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön i Slaget efter tolv!

Programmet är inte längre tillgängligt
Slaget efter tolv - dagens debatt: 19.09.16: Det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln