Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredsavtal för Syrien - USA och Ryssland enades

Från 2016
Uppdaterad 10.09.2016 10:06.
Aleppo, Syrien
Bildtext Gata i Aleppo i april.
Bild: EPA/ZOUHIR AL SHIMALE

USA och Ryssland har enats om en ny fredsplan för Syrien efter maratonförhandlingar i Genève.

Eldupphör ska träda i kraft vid solnedgången på måndag, som är den första dagen i högtiden id al-adha.

Ryssland och USA ska för första gången börja koordinera sina angrepp på terroristgrupperna Islamiska staten och al-Nusra, som numera kallar sig Jabhat Fateh al-Sham.

Samtidigt ska den syriska regeringen övertalas att upphöra med bombningarna i vissa områden där regeringen sagt sig bekämpa terrorister, men oppositionen sagt att angreppen riktar sig mot civila.

Syriska regeringen ”informerad”

Beskedet om det nya fredsavtalet kom efter utdragna förhandlingar mellan USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryska kollega Sergej Lavrov.

Utrikesministrarna John Kerry (t.v.) och Sergej Lavrov (t.h.) enas om fredsavtal för Syrien efter förhandlingar i Genève.
Bildtext Utrikesministrarna John Kerry (t.v.) och Sergej Lavrov (t.h.) efter förhandlingarna i Genève.
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

Lavrov sade på en presskonferens att Ryssland informerat sin allierade den syriska regeringen om planen och att regeringen var redo att uppfylla den.

Enligt Kerry har oppositionsgrupper antytt att de är redo att följa planen ifall regeringen visar att den har seriösa avsikter.

Kerry och Lavrov sade att eldupphöret ska göra det möjligt att leverera humanitär hjälp till utsatta områden.

- Den här planen är mer detaljerad och långtgående än någon annan tidigare fredsplan och kan öppna för politiska förhandlingar om Syriens framtid om den implementeras, sade John Kerry.

Han betonade att planen är en möjlighet tills vidare, men att Ryssland har möjlighet att påverka regeringen medan USA kan påverka oppositionen.

John Kerry: Både Ryssland och USA kan påverka - Spela upp på Arenan

Gemensamma rysk-amerikanska angrepp på terrorgrupper

En vecka efter att eldupphöret trätt i kraft ska USA och Ryssland skapa ett koordineringscenter för angrepp på IS och al-Nusra.

Därefter blir det koordinerade flygangrepp med både ryska och amerikanska plan, sade Lavrov.

Jaktplan (Tupolev Tu-22M) fäller bomber över Aleppo
Bildtext Ryskt stridsplan fäller bomber över Aleppo.
Bild: EPA

- Vi kommer tillsammans att enas om ryska och amerikanska flygangrepp på terroristerna. Vi har enats om zoner där de här angreppen ska utföras, sade Lavrov.

Det syriska flygvapnet ska bara få verka i områden som USA och Ryssland tillåter.

Syriska regeringsflyg har upprepade gånger anklagats för att terrorbomba civila områden i ladet för att utplåna politiskt motstånd.

Klorgasangrepp i Aleppo.
Bildtext Efter ett misstänkt klorgasangrepp i Aleppo tidigare i veckan.
Bild: Reuters

Hittills har USA och Ryssland stött olika sidor i inbördeskriget. Ryssland har stött den syriska regeringen under president Bashar al-Assad, medan USA stött en grupp motståndsgrupper som i amerikanska ögon är moderata, till skillnad från IS och al-Nusra.

Diskussion om artikeln