Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kaj-Gustaf Bergh hotade med att gå ut från direktsändningen

Från 2016
Uppdaterad 11.09.2016 08:53.
Kaj-Gustaf Bergh.
Bild: Rikhard Husu / Yle

Kaj-Gustaf Bergh, verkställande direktör för Konstsamfundet, hotade med att gå hem från direktsändningen av Obs debatt i torsdags. Bergh blev uppretad av att man i debatten ville fråga honom vad han sagt i en färsk intervju i tidskriften Amos arv om de finlandssvenska tidningarna.

Obs debatt-teamet vill nu svara på kritiken mot att programmet lät Kaj-Gustaf Bergh styra frågorna i torsdagens debatt. Programmets producent Bettina Sågbom säger att hon nu i efterhand ångrar att de inte ställde frågorna om citaten i Amos arv trots Berghs hot.

Läs här om Kaj-Gustaf Berghs omtalade uttalanden i Amos Arv.

- Jag borde bara ha sagt till programledaren att han skulle ställa frågorna trots allt, inte genast i början av programmet, men lite senare. Dessutom borde vi ha frågat Bergh i sändning varför han hotat med att gå hem. Men det är så lätt att vara efterklok, säger Sågbom.

Berghs citat skulle vara utgångspunkten för debatten

Programledaren Stefan Winiger kontaktade Kaj-Gustaf Bergh i tisdags och frågade om han kunde komma till Obs debatt för att prata om de svenskspråkiga tidningarnas framtid i Finland utifrån hans uttalanden i tidskriften Amos arv.

- Då svarade han att han inte ser några framtidsperspektiv för papperstidningarna, men att han däremot tror stenhårt på de svenskspråkiga tidningarna i Finland som digitala produkter, berättar Winiger

Winiger klargjorde för Bergh att Obs debatt var ute efter Berghs åsikter om pressen i Finland och det svenskspråkiga. Detta hade passat Bergh som lovade komma till direktsändningen på torsdag. Enligt Winiger var de överens om villkoren. Bergh ville inte kommentera tidskriften Amos arv, som produkt och till innehållet, enbart de egna citaten. Det förbehållet hade Winiger inget emot.

Bergh blev mer och mer uppretad

Det som sedan hände när Kaj-Gustaf Bergh kom till studion på Yle i torsdags är någonting som varken Bettina Sågbom eller Stefan Winiger upplevt tidigare.

- Vi började prata om det han sagt i den färska intervjun i Amos arv och då blev han väldigt uppretad och sa att han inte har kommit hit för att diskutera vad han har sagt förut i något som helst sammanhang. Först sa han att han inte tänker säga någonting alls men sedan blev han ännu mer uppretad och sa att han går hem ifall de frågorna ställs i sändning, berättar Sågbom.

Bettina Sågbom försökte diskutera saken vidare med honom men Bergh blev allt mer uppretad och började ta av sig mikrofonen för att gå från studion.

- I det läget kan man säga att känslorna gick ganska heta på bägge sidor. Jag blev nog själv också ganska uppretad och sa att vi inte kan sitta här och låtsas att den här intervjun i Amos arv inte finns. På det var svaret tydligt och klart att han går hem, att han inte tänker medverka över huvud taget.

Vi lät honom vinna

-Han gjorde helt klart för oss att om vi bad honom att ta ställning till den intervjun på något sätt i direktsändningen skulle han gå hem, säger Sågbom.

Hon fattade då beslutet att programledaren inte skulle ställa frågor gällande den uppmärksammade intervjun.

-Vi valde att göra så här för att undvika en situation där den här intressanta diskussionen mellan honom och Jörn Donner inte hade blivit av, säger Stefan Winiger.

-Jag är jättemissnöjd att vi lät honom vinna, men han var väldigt skrämmande, säger Bettina Sågbom.

Ingen utifrån ska få påverka de journalistiska bedömningarna på Yle

Innehållschef Kerstin Häggblom konstaterar att Svenska Yles linje är att ingen utanför redaktionen får påverka de journalistiska bedömningarna och de frågor som ställs. Däremot har de som intervjuas naturligtvis rätt att låta bli att svara på frågor.

-Vi är överens om att det borde ha gjorts på ett annat sätt i Obs debatt, säger Häggblom.

Samtidigt förstår hon mycket väl hur utmanande det är att hantera en sådan här överraskande situation i en direktsändning.

Häggblom tycker också det är beklämmande att styrelseordföranden i en mediekoncern som värnar om god journalistik anser sig ha rätt att diktera frågor och dessutom gör det på ett sätt som kan uppfattas som ett hot.

Jörn Donner och Kaj-Gustaf Bergh.

Donner konfronterar Bergh: "Varför har ni gjort den här kapitala dumheten?"

Jörn Donner mötte Konstamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh i Obs.

Diskussion om artikeln