Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Djup misstro mellan alla parter i den nya fredsplanen för Syrien

Från 2016
Uppdaterad 10.09.2016 19:28.
USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov håller presskonferens i Genéve 10.9.2016
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

Den nya uppgörelsen om Syrien välkomnas av många, men få vågar tro att avtalet mellan USA och Ryssland verkligen kan leda till fred.

Den syriska oppositionens paraplyorganisation, Högsta förhandlingsrådet (HNC) välkomnade fredsplanen - förutsatt att den efterlevs.

- Vi hoppas att det här kan bli början på slutet av den här svåra prövningen för landets civila, sa Bassma Kodmani, taleskvinna för HNC.

Syriska rebelledare visade ingen större entusiasm för planen. Enligt en talesman för Fria syriska armén så respekterade Ryssland och Assadregimen inte det senaste avtalet om eldupphör och Fares al-Bayoush tror inte att de kommer att respektera det här avtalet heller.

Abdul Salam Abdul Razak som leder en annan rebellgrupp, sade att det senaste Syrienavtalet bara kommer att ge den syriska armén möjlighet att omgruppera och sätta in Iranstödda milisgrupper i striden om Aleppo.

Den syriska regeringen har inte ännu gett någon officiell kommentar till avtalet.

Planen har välkomnats av en lång rad ledare i världen, men i nästa andetag har de också uppmanat parterna att respektera avtalet.

Strider rasar

Redan på lördag morgon, efter att fredsplanen hade presenterats i Genève under natten, tog striderna i de södra delarna av Aleppo ny fart. Senare på lördagen rapporterades om dödliga flygräder mot den rebellkontrollerade staden Idlib i nordvästra Syrien.

Åtminstone 25 människor ska ha dödats i flygräderna mot Idlib. Enligt ögonvittnen utfördes flygbombningarna av antingen ryskt eller syriskt flyg.

Det är inte oväntat att syriska regeringsstyrkor, men också en del rebellgrupper försöker vinna terräng före måndagen då det tilltänkta eldupphöret ska träda i kraft.

Ett av de främsta hindren för fredsplanen är den djupa misstron mellan Assadregimen och rebellgrupperna.

Det senaste avtalet om eldupphör, i februari, bröt samman efter några veckor. Speciellt i rebellkontrollerade delar av Aleppo har civilbefolkningen utsatts för urskillningslösa angrepp.

Misstro mellan Ryssland och USA

Enligt överenskommelsen mellan Ryssland och USA ska ett eldupphör träda i kraft vid solnedgången på måndagen. Under den första veckan ska civilbefolkningen i belägrade områden äntligen få hjälp.

Om det fungerar så ska USA och Ryssland sedan upprätta en gemensam bas för att utbyta underrättelseuppgifter och börja koordinera attacker mot terrorgruppen Islamiska staten och mot tidigare Nusrafronten (som döpt om sig till Jabhat Fateh al-Sham).

Planen bygger på att Assadregimen upphör med sina attacker mot så kallade moderata rebellgrupper och att de USA-stödda rebellerna, i sin tur, tar avstånd från Nusrafronten.

Många rebellgrupper har sett samarbetet med Nusrafronten som en militär nödvändighet.

Sergej Lavrov bar in två flaskor vodka till journalisterna då de väntade på presskonferensen i Gèneve natten till lösdagen 10.9.2016
Bildtext Sergej Lavrov bar in två flaskor vodka till journalisterna då de väntade på presskonferensen i Gèneve natten till lördagen 10.9.2016
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

USA och Ryssland måste sätta press på sina respektive allierade i Syrien för att få dem att följa planen om den ska lyckas.

Misstron mellan Ryssland och USA har varit extra djup på flera fronter under senare tid.

Enligt exempelvis New York Times finns det många inom det amerikanska försvarsministeriet som ryggar tillbaka av bara tanken på att dela strategiskt viktig information med ryssarna.

Myriad av aktörer

Det finns en myriad av aktörer som kan sätta käppar i hjulen för den här fredsprocessen.

Konflikten handlar inte bara om Assadregimen, en lång rad rebell- och jihadistgrupper, USA och Ryssland. Den handlar också om kurderna, grannländerna och regionala maktstrider.

Turkiet och Iran tillhör de viktiga spelarna.

Syrienexperten Charles Lister säger till AFP att också Iran måste få sin röst hörd.

- Om Teheran ser det här avtalet utvecklas i riktning mot en amerikansk-rysk kompromiss i Damaskus, så kan det väl hända att Iran försöker förstöra avtalet, säger Lister.

Diskussion om artikeln