Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Suomi, Sauna och Sisu - finska SSS-Radio vill röra om i Estland

Från 2016
SSS-radions  grundare och chef Tapio Reini.
Bildtext SSS-radions grundare och chef Tapio Reini.
Bild: Yle / Gustaf Antell

Estland har fått sin första finskspråkiga radiokanal. Redan från början visar kanalen att den vill bidra till den politiska debatten. Trots att allt görs på volontärbasis har många etablerade politiker ställt upp på långa intervjuer i kanalens förmiddagsprogram.

Det är trångt och förbenat hett i den lilla studion. SSS-Radio sänder från ett enkelt rum i en kontorsbyggnad i Mustamäe, en god bit utanför Tallinns centrum.

Men det råder ingen tvekan om att SSS-radio är här för att stanna. På webben har den funnits redan en längre tid, men satsningen på en egen radiofrekvens är seriös.

- Vi kan säga att det är tur att min fru tjänar tillräckligt bra, för det är knapert, säger kanalens grundare och chef Tapio Reini.

Vi har ju bara ett liv, så jag tyckte att det skulle vara fantastiskt att grunda en radiokanal.

Tapio Reini, SSS-Radio

SSS står för Sibelius, sauna och sisu. I grunden är radiokanalen Reinis projekt. Han är köksmästare som jobbat på restauranger på flera håll i världen.

- Jag har alltid tyckt om att skriva och drömde om att göra radio. Sedan såg jag hur vi alla höll på att bli gamla och mina kolleger i restaurangvärlden hade slitit sönder både händerna och nerverna. säger Reini.

Det här skyller han delvis på alkoholen.

- Vi mänskor har ju bara ett liv, så jag tyckte att det skulle vara helt fantastiskt att grunda en radiokanal.

Reinis vision är ordentlig journalistik med amatörkrafter

SSS-Radio handlar om mycket mer än Tapio Reini. Ett tjugotal personer är inblandade i produktionen om man räknar med alla frivilliga krafter.

En av dem som trivs med kanalens lite annorlunda stil är Risto Vuorinen, en frilansjournalist som också jobbat för Yle ibland. Med sin yrkesbakgrund är han undantaget som bekräftar regeln.

Vi tar livet på rätt sätt ... det är en sådan touch vi har.

Risto Vuorinen, frilansjournalist

- Det bästa här är att vi inte är för allvarliga på den här kanalen, vi tar livet på rätt sätt, säger han. Charmen ligger i att vi kan ifrågasätta fenomen på ett helt annat sätt än andra kanaler.

Det handlar inte om att kanalen har låga ambitioner, utan om att SSS-Radio inte är bundet till någon. Månadsbudgeten går på några hundra euro.

- Vi står på egna ben. Vi pratar om det vi vill och på samma sätt som folk talar på torgen, menar Vuorinen. Det är en sådan touch vi har.

I Finland hörs SSS-Radio på webben

Än så länge har kanalen inte stor spridning. Den hittas på frekvensen 92,4 i Tallinn-området, i vissa kranskommuner och en bit ut på havet, men det estniska rundradiobolaget har lovat hjälpa till med starkare teknik som ger större geografisk spridning.

SSS-radions studio i Tallinn.
Bild: Yle / Gustaf Antell

Dessutom sänds allt på nätet. Reinis bästa program sänds också på den estniska radiokanalen Radio Kuku och SSS-Radio är med i nätverket för finskspråkiga kanaler runt om i världen. Det betyder att vissa program kan höras både i Sverige, Kanada och på den spanska solkusten.

De flesta av lyssnarna verkar vara ester som förstår finska. Dessutom lyssnar många finländare i Finland på kanalen, medan mottagandet bland den finska minoriteten i Estland har varit mer tudelad.

Många tycker att det inte behövs finsk radio när Yles kanaler hörs så bra i norra Estland.

Oberoende av det svårdefinierade behovet har Reinis finsk- och estniskspråkiga intervjuer på förmiddagarna lyckats locka till sig etablerade politiker från flera partier.

Vi har ingen utbildning, men vi försöker förstås lära oss hela tiden.

Tapio Reini, SSS-Radio

Intervjuerna håller hög kvalitet på grund av Reinis uppriktiga nyfikenhet, folkliga trots och tuffa humanism.

Grundaren Tapio Reini i SSS-radions lokaliteter i Tallinn.
Bild: Yle / Gustaf Antell

- Vi har helt medvetet gått in för en egen linje eftersom vi inte är beroende av några större medier. Men det att vi också är jordnära beror på att vi inte är proffsjournalister som till exempel du, säger Reini och spänner blicken i mig. Vi har ingen utbildning, men vi försöker förstås lära oss hela tiden.

I synnerhet när det gäller källkritik och faktakontroll vill Reini vara mycket noggrann. Men det finns ändå ingen risk att SSS-Radio så småningom utvecklas till en helt vanlig kanal.

- Vi gör det här med glimten i ögat, det är helt klart. Vi har den friheten.

Reini ställer frågorna de estniska journalisterna inte tänker på

Som exempel på det här lyfter Reini fram sin intervju med den nationalkonservativa EKRE-partiets företrädare.

- Vårt mål är att rådda om här i Estland. EKREs partiledare Mart Helme har sagt att Marina Kaljurand inte duger som president eftersom hon har rysk bakgrund.

Kaljurands mamma hörde till den ryska minoriteten som fanns i Estland redan före Sovjettiden. Hennes far var från Lettland.

- Jag passade på att i sändningen fråga Helmes son Martin (som också hör till partiledningen) om en finländare skulle duga? Det här är ett sätt att röra om lite i debatten och jag vet att vi får många ester att skratta när de hör oss.

Reini minns att Martin Helme svarade att en finländare kan accepteras som Estlands president om han har konservativa värderingar.

Diskussion om artikeln