Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Berner kommenterar FNB:s uppgifter om Finavia - Ministeriet tog inte ställning

Från 2016
Uppdaterad 10.09.2016 23:26.
Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016.
Bild: All Over Press

Kommunikationsminister Anne Berner (C) håller fast vid att ministeriet inte idkade påtryckning på Finavias styrelse för att hindra styrelsen från att väcka talan mot Finavias tidigare ledning hösten 2015.

Frågan gäller placeringar som Finavia gjorde i spekulativa räntederivat åren 2009-2011 - och som Finavia förlorade 34 miljoner euro på.

Finska Notisbyrån har kommit över ett e-postmeddelande från Kommunikationsministeriet där det sades att Finavia kommer att hålla extra bolagsstämma i november 2015, och att bolaget inte borde driva derivatärendet vidare innan dess.

Det hölls ändå ingen bolagsstämma i november. I slutet av samma år beslutade Finavias styrelse att inte väcka åtal gällande derivataffärer under 2010.

"Ytterligare utredningar"

Minister Berner säger till Yle att ministeriet aldrig tog ställning till att väcka talan eller låta bli. E-postmeddelandet är inte heller något ställningstagande, säger hon.

E-postmeddelandet var enligt Berner ett ställningstagande för att inte gå vidare i ärendet innan frågan utretts ordentligt.

Berner säger att Finavia är ett värdefullt statsbolag som inte i onödan borde genomgå en tung rättsprocess.

Berner säger att ministeriet hösten 2015 ville ha nya utredningar av Finavia eftersom bolagets styrelse i september hade varit oenigt då den beslutade att bolaget ska väcka talan mot den tidigare ledningen.

Helsingfors-Vanda flygplats drivs av Finavia.
Bildtext Bland annat Helsingfors-Vanda flygplats drivs av Finavia.
Bild: All Over Press

Att det inte hölls någon extra bolagsstämma i november berodde enligt Berner på att Finavia hade förhållit sig passivt till att utreda frågan ytterligare.

I slutet av året gjordes utredningar och då var styrelsen enig i sitt beslut att inte väcka talan. Berner säger att styrelsen skulle ha kunna bestämma sig för eller emot att väcka talan.

"Inga stora förluster"

Berner säger att derivataffärerna år 2010 inte orsakade betydande förluster för Finavia. Däremot bör det enligt Berner utredas om talan bör väckas angående derivataffärerna år 2011.

Det citerade e-postmeddelandet har redan tidigare överlämnats till revisionsverket, säger Berner.

Finavias tidigare styrelseordförande Riitta Tiuraniemi håller fast vid att Berner styrde beslutsfattandet vid Finavias styrelse i december 2015 beträffande derivathärvan.

Riksdagens revisionsutskott ska på tisdag inleda behandlingen av Finaviafrågan.

Yle uutiset: Berner STT:n uusista Finavia-tiedoista: Sähköposti ei ollut kannanotto puolesta tai vastaan

Diskussion om artikeln