Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Några hundra gick ett yrke till en kvinna

Från 2016
Kvinnobankens evenemang Gå ett yrke till en kvinna.
Bildtext De här kvinnorna promenerade till hjälp för kvinnor i u-länder.
Bild: Karita Lehikoinen-Stedt/ Yle

Några hundra kvinnor och någon enstaka man ger sig av med raska steg och med färgglada ballonger i handen ut i höstsolen på vandringsleden runt Tölöviken. Det är ett glatt gäng som i deltar i Kvinnobankens årliga evenemang Gå ett yrke till en kvinna.

I år har man kunnat delta också på andra orter än Helsingfors, både i Finland och i utlandet. Sammanlagt 60 orter har varit med.

Kvinnobankens evenemang arrangerades nu för sjunde gången och det är den enkla tanken, att en kvinna här i Finland kan hjälpa en kvinna i ett u-land som lockar deltagarna.

30 euro kan vara en hel månadslön

Genom evenemanget samlar man för sjunde gången in medel för att stöda kvinnors utbildning och företagande i utvecklingsländerna. Tanken är att man donerar 30 euro då man anmäler att man deltar. Med 30 euro får man ett yrke åt en kvinna i ett u-land.

- Det är inte mycket pengar för oss, kanske en latte och några biobiljetter, men det kan vara en hel månadslön i ett utvecklingsland, förklarar Reetta Meriläinen, som är ordförande för Kvinnobanken.

Förra året samlade man in 2 300 yrken genom att gå. I år väntas det bli ännu fler eftersom evenemanget vuxit.

- Det här sprider ut sig. Människor har märkt att det är en bra idé. Det är inte för jobbigt att gå några kilometer tillsammans och det är lätt för vem som helst att komma med, eftersom vi har en väldigt låg tröskel, säger Meriläinen.

Två kvinnor med en hund och en bellong i förgrunden.
Bildtext Förra året fick Kvinnobanken ihop 2 300 yrken, i år förväntas de bli ännu fler.
Bild: Karita Lehikoinen-Stedt/ Yle

Varje steg har betydelse

Kvinnobanken startades i Finland för nio år sedan, som en gemenskap och fond för att stöda kvinnors företagande och utkomst i u-länderna och hjälpa dem övervinna fattigdomen. På den här tiden har kvinnobanken lyckats samla ihop 10 miljoner euro.

Susanna Pettersson ska för första gången gå ett yrke för kvinna. Hon säger att Kvinnobankens sätt att hjälpa kvinnor i utvecklingsländerna är väldigt konkret och något som man gärna stöder. Tanken att man genom att gå några kilometer ger ett yrke till en kvinna i ett u-land är en konkret gärning.

- Jag har tänkt på det ungefär tre veckor redan, därför att det var tre veckor sedan jag bestämde mig för att delta och betalade 30 euro. Det här fungerar, säger Susanna Pettersson.

Kvinnor på Kvinnobankens evenemang Gå ett yrke till en kvinna
Bildtext Årets deltagare i Gå ett yrke till en kvinna fick gå runt Tölöviken i vackert höstväder.
Bild: Karita Lehikoinen-Stedt/ Yle

De hade ingenting men hjälpte ändå andra

Reetta Meriläinen berättar att det finns många kvinnor som fastnat i hennes minne från resorna till de länder som Kvinnobanken riktar sin verksamhet till.

- Men jag kommer ihåg en gammal kvinna, ännu äldre än jag, som bodde i Liberia och var med i en klubb för mödrar. Hon var nästan 70 år gammal och hon jobbade med de fattigaste av alla kvinnor, berättar Meriläinen.

Det går inte att undgå att Reetta Meriläinen verkligen berördes av mötet med den liberianska kvinnan. Hon berättar hur kvinnan var med och samlade av sina små pengar till stipendier åt de allra fattigaste flickorna i byn, så att också de kunde gå i skola.

- Det fick mig att gråta. De hade ingenting men ändå hade de råd att hjälpa andra.

Diskussion om artikeln