Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransk polis grep femtonåring för planer på attack

Från 2016
Polisman står utanför järnvägsstationen  Gare du Nord i Paris i april 2016.
Bildtext Polisman står utanför järnvägsstationen Gare du Nord i Paris i april 2016.

Fransk polis har gripit en femtonårig pojke i Paris misstänkt för att har förberett en attack, säger två domstolskällor till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt nyhetsbyrån AP:s källor greps pojken på lördagen och attacken skulle ha ägt rum på en offentlig plats i Paris under det här veckoslutet.

Det här var den andra påstådda planerade attacken med kopplingar till terrorgruppen IS i Frankrike på en vecka.

Attack mot järnvägsstation

För en vecka sedan på söndag hittades en bil med gastuber och kanistrar med bensin i en bil nära Notre-Dame i Paris.

Polisens utredningar avslöjade en planerad attack mot en järnvägsstation i Paris. Sju personer greps, fyra av dem kvinnor.

Femtonåringen som greps under veckoslutet har varit i husarrest sedan Frankrike utlyste undantagstillstånd efter attackerna i Paris den 13 november 2015 då militanta islamister dödade 130 människor, säger två anonyma källor.

Anvisningar från IS

Enligt den ena källan var pojken i kontakt med en IS-ledare i Syrien via meddelandetjänsten Telegram. Samme IS-ledare gav också anvisningar till en av de kvinnor som greps för en vecka sedan.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls säger att närmare 15 000 personer hålls under uppsikt av myndigheterna eftersom man misstänker att de håller på att bli radikaliserade. Sammanlagt 1 350 personer utreds av myndigheterna och 293 av dem påstås ha kopplingar ett terrornätverk.

Enligt Valls är hotnivån i Frankrike för närvarande maximal och attacker avvärjs varje dag.

Diskussion om artikeln