Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hillary Clinton vårdas för lunginflammation - hennes hälsotillstånd kan bli en valfråga

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 17:32.
Hillary Clinton leds in i väntande bil - Spela upp på Arenan

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton har lunginflammation och har uppmanats att vila. Det beskedet kommer från hennes läkare. Clinton tvingades lämna minnesceremonin för 11 september-attacken på söndagen och måste hjälpas in i en bil.

På söndagen väckte en video på Twitter en hel del uppmärksamhet. Där ses Clinton vackla illa då hon hjälps in i en bil efter att ha tvingats lämna minnesceremonin för 11 september-attacken, 90 minuter efter att den börjat.

Det dröjde ett bra tag innan Clintons kampanjstab kommenterade händelsen, men sedan kom ett uttalande om att hon drabbats av värmeslag.

- Under ceremonin kände hon sig varm och åkte därför till sin dotters lägenhet och nu känner hon sig mycket bättre, sade Clintons talesperson Nick Merrill.

Efter att ha vilat sig i dottern Chelseas lägenhet på Manhattan sågs Clinton lämna lägenheten.

Clinton: Jag mår bra - Spela upp på Arenan

- Jag mår toppen. Vilken vacker dag i New York idag, sade hon.

Enligt Merrill åkte hon sedan hem till Chappaqua, norr om New York.

Ställt in kampanjresa till Kalifornien

Senare under dagen offentliggjordes ett uttalande av Clintons läkare, Lisa R.Bardack.

- Hon har haft en hosta relaterad till allergier. På fredagen, under en uppföljande undersökning av hostan, blev hon diagnostiserad med lunginflammation. Hon sattes på antibiotika och har uppmanats att vila och göra ändringar i sitt schema, heter det i uttalandet.

- Under morgonens evenemang blev hon överhettad och uttorkad. Jag har precis undersökt henne och hennes vätskebalans har återställts och hon återhämtar sig fint, avslutades uttalandet från Bardack.

Tidigt på måndag morgon, finsk tid, meddelade Clintons kampanjstab att Clinton ställt in en kampanjresa till Kalifornien som skulle inledas på måndagen.

Riskerar att bli slagträ i valkampanjen

Republikanerna och Clintons rival Donald Trump har flera gånger lyft fram frågan om Clintons hälsa. Spekulationerna kring hennes hälsa har blossat upp igen under senare tid på grund av hennes återkommande hostattacker.

Trump har uppmanat henne att göra sina sjukjournaler offentliga. Han själv har inte heller offentliggjort sina sjukjournaler.

Clintons medhjälpare har beskyllt Trump för att försöka avleda uppmärksamheten från skattedeklarationerna som han vägrat offentliggöra.

De båda presidentkandidaterna har varit mera hemlighetsfulla gällande sin hälsa än många kandidater i tidigare presidentval.

Nu avslöjades Clintons lunginflammation först efter incidenten vid 11 september-ceremonin, trots att hon ska ha fått diagnosen redan på fredagen.

Den senaste händelsen väntas ge nytt bränsle åt frågorna om Clintons hälsotillstånd.

Diskussion om artikeln