Larsmoelever serverar själva sitt mellanmål
Mellanmål har blivit en ovanlig företeelse i de österbottniska skolorna. På Cronhjelmskolan i Larsmo har eleverna tröttnat på att vara hungriga. Nu ordnar elevkåren själv med mellanmål.
Det tidigare obligatoriska mellanmålet för elever med långa skoldagar har i princip försvunnit. Det visar Yles rundringning i kommunerna.
I Jakobstad, Pedersöre, Larsmo, Vasa, Korsholm, Kristinestad och Närpes erbjuds eleverna inget mellanmål alls. I några kommuner erbjuds fortfarande mellanmål, men det betalar familjerna själva.
Elevkåren säljer mellanmål
På Cronhjelmskolan i Larsmo håller elevkårsstyrelsen på att utvidga sortimentet i elevkaféet. Frukt och triangelsmörgåsar står på önskelistan.
- Det finns kaffe, kakao, trip, myslistänger och pudding sen tidigare, men nu vill vi utöka sortimentet, säger Anja Grankulla som är föreståndare för elevcaféverksamheten tillsammans med Joanna Granholm.
- Det är eleverna som själva önskat bland annat smörgås och frukt, säger Matilda Ahlgren som är ordförande för elevkårsstyrelsen.
Långa skoldagar
Många elever har långa skoldagar. För den som har lång skolväg är skollunchen den enda måltiden mellan klockan 7 och 16.
- Vi uppmuntrar eleverna att ta med eget mellanmål, men det är lätt hänt att man glömmer eller inte vet vad man ska ta med sig. Det är ju också en fråga om vad en skoldag ska innehålla och hur mycket man själv ska ta med sig. Men jag kan tycka att enbart skollunchen är inte alltid tillräcklig för en växande tonåring, säger läraren Lotta Nyman.
Eleverna säger själva att mellanmålet är viktigt. Man blir både trött och hungrig på eftermiddagen.
- När man har långa dagar är mellanmålet viktigt. Vi äter lunch 10.30 och går i skola till klockan 14 eller 15, säger Matilda Ahlgren.
Både Matilda Ahlgren och Anja Grankulla brukar ta med sig eget mellanmål.
- Jo, man är nog ganska så hungrig på eftermiddagen, säger Joanna Granholm.
Trötta elever
Lärarna mäker att eleverna blir trötta på eftermiddagen och det blir rörigare i klasserna. Speciellt om eleverna äter godis.
- Det händer ju att eleverna sticker i väg och köper godis och då är det mycket spring i benen på lektionerna. Eller så blir de väldigt trötta och nästan somnar i bänken, säger Lotta Nyman.
Just nu pågår förberedelserna för det utvidgade kaféet och den 19 september kör man igång. Lotta Nyman säger att man vill vara lyhörda för elevernas önskemål.
- Allt går kanske inte att förverkliga, men vi vill gärna försöka. Till exempel kunde vi införa en fruktvecka på prov för att se vilka frukter eleverna vill ha. Om det fungerar och blir omtyckt så kan vi fortsätta med frukt varje dag, säger Lotta Nyman.
Elevkåren säljer bara godis på fredagar efter lunch och energidrycker är förbjudna på skolan. Men nu hoppas man att färre ska äta godis på skoltid.
- Om vi erbjuder hälsosammare och mera mättande mellanmål så hoppas vi att eleverna kommer hit och handlar istället för att gå och köpa godis, säger Joanna Granholm.
Föräldrarna betalar mellanmålet
I Vörå har kommunen gått in för avgiftsbelagt mellanmål för elever från årskurs 3 till 6 och i Karleby har högstadieeleverna samma möjlighet. När kommunerna sparade försvann budgetmedlen för mellanmål.
- Eleverna började ta med eget mellanmål och fungerade bra. Men ofta var det söta mellanmål mera mot godishållet, säger Björn Helsing som är städ- och kosthållschef i Vörå.
Då beslöt kommunen istället att erbjuda mellanmål till ett förmånligt pris. Mellanmål för ett barn under ett läsår kostar som mest 50 euro.
- Första året var några elever intresserade, men intresset växte snabbt. Nu vill majoriteten ha mellanmål, säger Helsing.
Variation på det som bjuds
Har man sopplunch så är mellanmålet stadigare och är det köttbullar på menyn, det gillar ju de flesta barn, ja då kanske det räcker med frukt.
- Vi har en mellanmålslista för att få tillräcklig variation, men skolorna har själv stor frihet att välja. Men vi vill undvika att det blir för ensidigt, säger Helsing.
Björn Helsing säger att många elever tidigare skippade mellanmålet, då när det var gratis, och ett medhavt mellanmål lämnar lätt kvar i skolväskan. Men till den betalda mellanmålsserveringen kommer alla.
Hem och skola betalar
I Karsvor i Vörå kommun gick Hem och skolaföreningen in och sponsrade mellanmålet.
- Det är båda för att barnen ska orka bättre och för att det ska vara mera hälsosammat. Dessutom slipper man diskussionen mellan barnen när en har kex och den andra ett äpple med sig, säger Tommi Sundberg som är ordförande för hem och skolaföreningen i Karvsor.
Det är också enklare för föräldrarna som slipper planera för mellanmål varje kväll.
- Vi har bara fått positiv respons, säger Sundberg.
För att få in de pengar som behövs säljer man olika produkter och ordnar soppdag, biokväll och säljer bakelser på julfesten. Är det inte betungande?
- Visst kan det vara intensivt ibland just när ett evenemang ska gå av stapeln, men samtidigt är den sociala biten viktig. Föräldrarna samlas och kan diskutera med varandra, så på det hela taget är det positivt, säger Tommi Sundberg.