Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländare oroar sig över att det föds för få barn

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 10:45.
baby
Bild: EPA / Tibor Illyes

Födslarna i Finland har blivit färre fem år i rad. Enligt en undersökning som Yle Uutiset har gjort tycker 70 procent av finländarna att vi borde få nativiteten att stiga.

Särskilt oroliga är personer över femtio år. En orsak kan vara att de oroar sig över vem som ska betala deras pensioner i framtiden.

Av under 25-åringarna är det bara hälften som tycker att finländarna borde föda fler barn. Bland kvinnorna i åldern 15-24 är bara 43 procent av den åsikten.

I åldern 25-34 är kvinnorna redan betydligt oroligare, här är det 63 procent som vill se fler barn i Finland.

Män är enligt undersökningen mer bekymrade över den här frågan än kvinnor. 74 procent av männen svarade att finländska familjer borde få flera barn, medan motsvarande procent bland kvinnorna är 65.

Det första barnet dröjer

Den största orsaken till att nativiteten sjunker i Finland är att folk väntar längre med att få sitt första barn.

– I nuläget föds inte lika många barn som är önskade. Man väntar med att skaffa sitt första barn och sedan funderar man ifall man har råd med ett tredje eller fjärde, säger Anna Rotkirch vid Väestöliittos institut för befolkningsforskning.

Det här leder också till att det finns färre stora familjer än tidigare.

Flexibilitet i arbetslivet bästa medicinen

Många familjer skaffar inte så många barn som de egentligen vill på grund av att föräldrarna oroar sig för hur de ska få jobb och familjeliv att gå ihop.

– Rent konkret har arbetsgivarens inställning en stor betydelse och man borde förbättra familjevänligheten på arbetsplatserna, säger Rotkirch.

Enligt Rotkirch har det under de senaste åren tydligt framkommit att föräldrar vill ha möjlighet till flexibla arbetstider och distansarbete.

Det här visade också Yles undersökning. Hellre än att till exempel få mera pengar önskar finländarna flexibilitet under småbarnsåren. Det anses vara det bästa sättet att få upp nativiteten.

Därefter följde alternativen att minska på kostnaderna för dagvård och boendekostnaderna för barnfamiljer.

Drygt tusen personer deltog i undersökningen.

Diskussion om artikeln