Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många döda i svåra översvämningar i Nordkorea

Från 2016
Karta över Nordkorea där floden Tumen och huvudstaden Pyangyang är utmärkt.
Bild: Yle/ Google

Över 130 människor uppges nu ha omkommit i de svåra översvämningarna i Nordkorea. Avskogningen gör att Nordkorea drabbas så hårt.

Dödssiffran stiger efter den senaste tidens skyfall och översvämningar i Nordkorea. Enligt FN har åtminstone 133 människor omkommit och nästan 400 saknas.

Över 100 000 människor har tvingats lämna sina hem i närheten av floden Tumen. Floden ligger i nordöstra Nordkorea och utgör delvis landets gräns mot Kina och Ryssland.

Representanter för FN, Röda Korset och andra internationella hjälporganisationer fick besöka delar av det drabbade området förra veckan för att kartlägga hjälpbehoven.

Minst 140 000 människor i de drabbade områdena behöver akut hjälp. Hjälporganisationerna har redan börjat dela ut mat, tält, vattenreningstabletter och mediciner från sina lager i Nordkorea.

Åtminstone 35 000 hus och 16 000 hektar jordbruksmark har hittills skadats i översvämningarna som beskrivits som de svåraste på flera decennier.

Nu borde tiotusentals hus återuppbyggas eller repareras före den kalla vintern.

Erosionen är boven i dramat

Nordkorea drabbas regelbundet av översvämningar. Så också Sydkorea, men skadorna i Sydkorea blir aldrig lika stora som i norr.

I slutet av 1980- och början av 1990-talet minskade biståndet från Sovjetunionen och Kina till Nordkorea kraftigt. Det gällde också leveranserna av olja och kol.

Då började det huggas skog i stor skala på de nordkoreanska bergssluttningarna.

Också terrassodlingarna på kullarna blev betydligt fler än tidigare.

Den här avskogningen har lett till att de regelbundet återkommande skyfallen drabbar Nordkorea speciellt hårt.

Diskussion om artikeln