Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Baseball återvänder till OS – men bara två lag med från Europa

Från 2016
Uppdaterad 14.09.2016 12:08.
baseball spel
Bildtext FM-final i baseball 2016.
Bild: Yle

Efter en paus på tolv år återvänder baseball till OS i Tokyo. Finland är dessvärre långt ifrån en OS-plats, eftersom grenen aldrig fått fotfäste i landet.

Trots att baseball spelats sedan 1700-talet och att den amerikanska proffsligan startade redan i slutet av 1880-talet, så tog det tid innan baseballen dök upp i OS-sammanhang.

Baseball hann vara uppvisningsgren i OS hela sex gånger innan grenen fick OS-status år 1992 i Barcelona. Fyra år senare fick även damernas version av baseball, softboll, OS-status.

Röstades ut

Efter OS i Peking 2008 droppades baseballen ur OS-programmet. En av orsakerna var att det ansågs att nivåskillnaderna, framför allt i softbollen, var för stora. Men till Tokyo om fyra år återvänder såväl baseballen som softbollen till OS.

Baseballens dilemma i tidigare OS har varit avsaknaden av proffspelare. OS-baseballen har hamnat i skuggan av de stora proffsligorna och de bästa spelarna har därmed avstått från OS-deltagande. Därmed har USA bara en OS-seger i baseball, från Sydney år 2000. Kuba har tagit tre segrar och Sydkorea en seger.

För baseballens gigant USA har OS-baseballen varit en B-klassens turnering. Det här är något man borde få en ändring på om OS-baseballen skall finnas kvar på programmet också efter Tokyo. De bästa måste finnas med om det skall finnas ett intresse för sporten.

Pitcher i FM-finalen i baseball 2016
Bildtext Pitcher i baseball.
Bild: Yle

Finland ett lilleputtland - Nederländerna regerande Europamästare

För Finlands del är OS-basebollen utom räckhåll. Här har grenen inte fått ordentligt fotfäste då bobollens popularitet drar till sig utövarna.

Finland är rankad som 52:a i världsrankingen. På europeisk nivå spelar man i C-serien, den lägsta nivån i Europa. I EM i somras blev det en 33:e plats för Finland.

I OS spelar bara åtta lag, varav två från Europa. Eftersom Finland spelar i C-serien har vi inte någon möjlighet att vara med och spela om OS-platser till Tokyo.

EM i baseball pågår som bäst. Regerande Europamästare är Nederländerna, som har tagit 21 EM-guld och nio silver. Italien är rankad tvåa i Europa med sina tio EM-guld, 16 silver och tre brons.

Om FM-medaljer har det spelats sedan 1981. De senaste 14 åren har segraren varit Expos från Esbo.

slagman FM-final baseball
Bildtext Slagman i baseball.
Bild: Yle

Teoretisk chans i softbollen för Finland

Softbollen har varit en USA-dominerad gren i OS. Alla fyra OS-guld har gått till USA i suverän stil. Klasskillnaderna i sporten har varit enorma och därmed har sportens OS-existens varit ett samtalsämne redan tidigare.

I Tokyo är grenen igen med på programmet. I softboll har Finland ännu teoretiska möjligheter att nå OS.

Softbollen påminner mer om bobollen än baseball. På förbundsnivå jobbas det med att försöka skrapa ihop ett lag som kunde vara med och kämpa om OS-platserna.

Se senaste Sportmagasinet på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln