Hoppa till huvudinnehåll

X3M

13-åriga Linnea är Finlands nyaste filmstjärna

Från 2016
Uppdaterad 12.09.2016 15:44.
Linnea Skog, skådespelare
Bildtext Dagarna vid en inspelningsplats kan ofta bli ganska långa. Linnea Skogs tips är därför att man ska vila så fort tillfälle ges.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Finlandssvenska Linnea Skog hyllas som bäst för sin insats i den nya finska filmen Tyttö nimeltä Varpu. I helgen visades filmen på Toronto Internationella Filmfestival i Kanada och den 23 september når den även den finländska biopubliken.

Sin ringa ålder till trots har 13-åriga Linnea Skog redan åstadkommit mer än vad många skådespelare gör under en hel karriär. Hon har lyckats övertyga ett filmteam om att hon är den bästa tänkbara kandidaten för att spela rollkaraktären Varpu i filmen Tyttö nimeltä Varpu och sedan har hon fått vara med om en intensiv och rolig inspelningsperiod. Nu får hon njuta av framgången.

- Inspelningen var jätterolig för jag fick många nya vänner och så var det spännande att se hur det går till när man gör en film. En dag när min mamma hämtade mig från inspelningen sa jag att filmteamet känns som en andra familj för mig eftersom jag såg dem nästan varje dag i en månad.

Jag tycker fortfarande att jag är flickan från den lilla byn och den lilla skolan.

Linnea Skog

Tyttö nimeltä Varpu handlar om 12-åriga Varpu som en dag får nog av tillvaron hemma hos sin mamma och i stallet, den vardag hon är van vid. Hon stjäl en bil och ger sig av för att söka efter sin pappa som hon aldrig träffat. Det enda hon har att gå på är ett namn. Den här rollen är Linneas första i en större produktion, och hon är väldigt glad över att just hon blev vald.

- Jag har provfilmat tidigare men jag har ofta varit för gammal eller för ung. Men så kom då alltså den här filmen och pappa sa ” kom igen, vi provar ännu en gång”. Först var jag osäker på om jag skulle orka men jag gick med ändå.

Och bra gick det. Efter tre olika provinspelningar fick Linnea beskedet att rollen är hennes.

- Jag blev jätteglad för det har länge varit min dröm att få vara med i en film. Pappa kom och hämtade mig precis när Selma (Selma Vilhunen, regissör) hade berättat att hon valt mig. Då var jag jätteglad i bilen och när jag kom hem berättade jag för mamma som också blev glad.

Att våga berätta

Linnea beskriver sin rollkaraktär som en rätt blyg men modig tjej. Själv är hon också lite blyg och det tog till exempel ett tag innan hon vågade berätta för sina nya klasskamrater att hon är med i en film.

- I dag var det faktiskt första gången som jag sa något om den här filmen till mina klasskamrater för jag är ganska blyg inför många nya människor, som till exempel min klass.

Nu inför resan till Toronto tvingades Linnea ändå berätta för både lärare och klasskamrater vad som var på gång.

- Det var en pojke som frågade varför jag inte sagt något tidigare och jag vet inte riktigt varför, jag har nu inte vågat. Jag tycker fortfarande att jag är flickan från den lilla byn och den lilla skolan.

Linnea har knappt hunnit vänja sig vid att se sig själv på vita duken – därför känns också kändisskap väldigt nytt och främmande.

- Inte har jag tänkt på hur det är sedan när man är känd, jag är nog inte riktigt förberedd på det.

Men den saken kan nog komma att ändra ganska snart. Det är nämligen redan ett antal agenturer som meddelat sitt intresse för Linnea, något som naturligtvis känns jättebra för någon som i framtiden hoppas kunna jobba med skådespeleri på heltid.

- Min pappa och morfar är skådespelare och det vill jag också bli när jag blir stor.

Diskussion om artikeln