Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Så bygger du ett traditionellt skafferi

Från 2016
Uppdaterad 09.08.2018 08:39.
Att ha ett skafferi är en dröm - Spela upp på Arenan

Att ha ett skafferi är en dröm.

Ett skafferi för sylt, saft och andra grejer som förädlats under hösten. Skillnaden mellan ett skåp och skafferi är att skafferiet är platsbyggt och blir på så sätt en del av rummet. Ett skafferi som är byggt i ett hörn sticker inte ut, skymmer inte och tar inte mycket plats.

Till skillnad från nya hus brukar gamla hus alltid vara lite sneda och det är sånt man får leva med i den typen av byggnader. Om man bygger skafferiet i ett gammalt hus är det klokt att räta upp de väggar som kommer bakom skafferiet innan man börjar på.

Bygget

Stommen till skafferiet är uppbyggd av plankor. Plankorna är hyvlade och 45x98 mm tjocka.

Gör en stadig och rak stomme - att montera dörr, fönster, panel och hyllor går sedan så mycket lättare.
Skafferiets mått är ca 1x1m.

  • Såga till och skruva ihop 4 st så kallade underliggare. Måtten beror på hur stort skafferi du bygger, huvudsaken är att delarna är lika långa. Hörnet skall vara 45 grader vilket betyder att delarna skall vara sågade i 22,5 graders vinkel (när man sätter ihop dem blir hörnet 45 grader)
  • Skruva fast delarna i tak och i golv.
  • Skruva fast stående stolpar mellan underliggarna. Stolparna kommer mot väggen, i hörnet och mot dörröppningen.
  • Jag sågade kanterna på två st plankor i 22,5 graders vinkel och skruvade ihop dem för att få en bra hörnstolpe.
  • Mellan stående stolpar skruvas liggande plankbitar in som stöd. Jag satte dem på två olika höjder. Nedre liggande plankor på ca 80 cm höjd och övre på 2,20 m höjd. Hela skåpet är ca 3 m högt-

Ytan

  • Jag använde slät, hyvlad panel att klä in skafferiet med. En spontad panel är bättre än kant i kant eftersom det inte blir springor när man bygger av spontad panel. Panelspik och spikpistol underlättar, men det går lika bra att spika för hand med liten spik.
  • Dörren i detta skafferi är minimal. Den är enbart 49 cm bred men fungerar bra trots det.
  • Att hitta ett överljusfönster som passar exakt på dörren kan vara svårt. Det går också bra att dela skafferiet med en liggande list ovanför dörren och då passar ett antingen mindre eller större fönster lika bra. Oftast hittar man inte karmar till de gamla fönstren och dörrarna, dem måste man i så fall bygga själv.

En lysande lykta

Tapeter, hyllor och en lampa gör gott åt skafferiet. För elinstallationer behövs hjälp om man inte själv är elektriker, men i övrigt kan man göra allt själv. Skåpet är målat med linoljefärg.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln