Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tomek Valtonen: "Det är helvetes mycket tyngre att vara tränare"

Från 2016
Uppdaterad 14.09.2016 09:33.
Tomek Valtonen tränar Vasa Sport.
Bildtext Tomek Valtonen tränar Vasa Sport.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Inför sin tredje säsong som chefstränare för ligalaget Vasa Sport börjar Tomek Valtonen vara varm i kläderna. Han njuter av uppdraget även om han som tränare står inför helt andra utmaningar än under den aktiva spelarkarriären.

Den idag 36-årige Tomek Valtonen kunde fortfarande spela ishockey. I årets Sport finns bland annat jämngamla lagkaptenen Markus Kankaanperä och den ett år yngre Ville Viitaluoma, som är bekanta för Valtonen från den egna spelarkarriären.

Den egna spelarkarriären satte Valtonen punkt för säsongen 2008-2009.

– Som spelare håller du fokus på dig själv. Du spelar för laget, men du sköter din egna uppgift för att hjälpa laget att vinna. Som tränare har jag 30 spelare och en hel stab av tränare, medierna och allt det. Det är otroligt många rörliga delar att hålla koll på som ledare, konstaterar Valtonen för Yle Sporten och fortsätter.

– Tränandet är otroligt mycket tyngre, men jag njuter mer nu än vad fallet var när jag spelade. Mina sista år var trasiga på grund av skador och värk och kroppen höll helt enkelt inte. Jag njuter otroligt mycket mer av att vara tränare, men det är helvetes mycket tyngre än att vara spelare, betonar Valtonen.

Tomek Valtonen tränar Vasa Sport.
Bildtext Valtonen håller koll på sin flock.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

"Jobbat med personlig utveckling"

Under sommaren har Valtonen jobbat med att bygga vidare på det lag som säsongen 2015-2016 gjorde sitt första slutspelsframträdande, men har har också arbetat en hel del med sig själv under de ishockeyfria månaderna.

– Små saker förändras hela tiden, men varje tränare har sin stil och gör jobbet via sin egen personlighet. Inom de givna ramarna utvecklar man kontinuerligt sin ledarstil och sin coachning. Jag upplever att man måste utvecklas varje dag, man får inte slarva bort en enda dag. Under sommaren har jag arbetat mycket med mig själv och fokuserat på att orka igenom hela säsongen. Det är ett faktum att det är mörkt och det regnar i november och det gäller att hålla den egna energinivån uppe genom hela säsongen, betonar Valtonen.

Under Tomek Valtonens ledning tog Vasa Sport under sin första ligasäsong 60 poäng i grundserien. Följande säsong var saldot redan 83 poäng. Att förvänta sig en liknande procentuell utveckling nu upplever Valtonen som orealiskt, men påpekar samtidigt att siktet är inställt på att förbättra.

– Naturligtvis vill vi förbättra vårt resultat från ifjol, men vi måste också komma ihåg att vi jobbar med begränsade resurser. Vi måste lyckas överträffa oss själva i hela organisationen. Vi ger oss inte ut med en moped på motorvägen. Tålamod är nyckelordet och jag är säker på att om vi lyckas hålla den röda tråden genom hela säsongen så går det bättre än ifjol, siar Valtonen.

Tomek Valtonen spelade stora delar av karriären i Jokerit.
Bildtext Valtonen spelade mycket för Jokerit i tiderna.
Bild: Pekka Mononen/EUROPHOTO

"Vi har betonat karaktär i rekryteringsprocessen"

Sports träningssäsong beskriver Valtonen som hackig. Småskador har gjort livet surt för Vasa Sport som bara vid ett fåtal lägen kunnat ställa det optimala laget på isen. Men med några dagar kvar till ligastarten har det ljusnat rejält och Valtonen väntar med iver på fredagen.

I sin lagbyggnadsprocess har han och rektyreringsorganisationen inom Vasa Sport varit ute efter en specifik typ av spelare.

– Vi har betonat karaktär när vi rekryterade. Via det har vi fått in en hel del erfarenhet och också fysisk storlek in i laget. Vi sökte den typens spelare och jag tycker vi har lyckats mycket bra på den punkten.

I och med värvningarna av Markus Kankaanperä, Ville Viitaluoma och Filip Riska fick Sports omklädningsrum bland annat ett tillskott på över 2000 ligamatchers erfarenhet. Förväntningarna i Vasa inför säsongen är optimistiska, men Valtonen betonar gärna att hans lag fortfarande slår ur underläge.

– En utmanare är vi alltjämt, det är ett faktum. Vi är däremot en del av ligan idag, vi har satt vår prägel på serien och folk vet hur vi spelar och vilka värderingar vi står för och vilken vår identitet är. Det var den viktigaste uppgiften under vår första säsong och den lyckades vi med.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Tomek Valtonen: "Det är helvetes mycket tyngre att vara tränare" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln