Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Luxemburgs utrikesminister: Uteslut Ungern ur EU

Från 2016
Uppdaterad 13.09.2016 11:45.
Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn
Bildtext Asselborn på utrikesministermötet i Bratislava i den 2 september.
Bild: EPA/JAKUB GAVLAK

Ungerns flyktingpolitik och begränsandet av medborgerliga rättigheter i Ungern strider starkt emot EU:s grundvärderingar, säger utrikesministern i Luxemburg, Jean Asselborn. Han kräver att landet slängs ut ur Europeiska unionen – antingen tillfälligt eller för gott.

Asselborn framförde sin åsikt i en intervju till tidningen Die Welt. Enligt Asselborn är en uteslutning det enda alternativet om man vill att unionens sammanhållning består.

Ministern radar i intervjun upp en rad allvarliga brott mot EU:s grundvärderingar som Ungern under premiärminister Viktor Orbán har begått.

Det värsta är flyktingpolitiken och stängslen som har satts upp på gränserna så att flyende människor inte kan komma in i Ungern.

- Folk som flyr från krig behandlas sämre än vilddjur. Ungern är inte långt ifrån att börja skjuta flyktingar, säger Asselborn.

Också den allt snävare pressfriheten och försöken att begränsa rättsväsendets oberoende räknar Asselborn upp som en bekymmersam utveckling i landet.

Han anser att unionen borde ändra på sina regler så att det skulle gå lättare att utesluta medlemsländer som bryter mot regler.

Oklart om EU kan utesluta medlemmar

EU-ledarna möts på fredagen i Slovakiens huvudstad Bratislava för att diskutera bland annat brexit och unionens framtid.

Ungern blev EU-medlem år 2004. EU kan förkasta en medlemsansökan eller fördröja ett medlemskap, men anses inte ha makten att utesluta en existerande medlem.

När det högerextrema Frihetspartiet i Österrike deltog i regeringsbildandet år 2000 lade flera EU-länder de diplomatiska relationerna på is. Senare samma år återupptogs relationerna.

Nu är högerpartiets kandidat i andra omgången i presidentvalet i Österrike.

Presidentvalet i Österrike tas om i december

Den 2 oktober ska ungrarna rösta i en folkomröstning där de ska ta ställning till en EU-kvot gällande flyktingar.

Ungern var mitt på den så kallade Balkanrutten när mer än en miljon människor försökte ta sig norrut i Europa från de grekiska stränderna.

Den stora mängden migranter som kom genom Ungern ledde till att landet stängde sina gränser och byggde stängsel för att hindra att folk tog sig genom Ungern och vidare till Österrike.