Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Red Hot Chili Peppers är i stan

Från 2016
Uppdaterad 13.09.2016 16:51.
Rockbandet Red Hot Chili Peppers på scen
Bild: All over press/Britta Pedersen

Ett av de populäraste banden i världen Red Hot Chili Peppers ger två konserter i Helsingfors den här veckan. På tisdag och onsdag kväll fylls Helsingforsarenan med fans och nostalgiker.

Bandet som är känt för sina färgstarka liveshower och sitt egna sound grundades i Kalifornien år 1983. I dag klassas det som det största och mest kända rock-funk-bandet i världen.

Betty är ivrig inför konserten

Betty Marschan
Bildtext Betty Marschan är ett RHCP-fan och är ivrig inför tisdagskvällens konsert.
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Betty Marschan är ett fan av RHCP och på väg på tisdagskvällens konsert. Hon har bekantat sig med setlistan redan på förhand via nätet, och vet att berätta att det kommer att blandas klassiker och låtar från den splitternya skivan Getaway.

- Om vi får höra någon cover av Iggy Pop så är jag jättenöjd, skrattar Betty.

Hon hittade RHCP redan i slutet av 80-talet, då när musikvideorna kom. Hon har alltid gillat deras musik, deras integritet, deras karisma och deras rytm i musiken.

Betty är en aktiv konsertbesökare och njuter dels av överraskningarna som artisterna bjuder på och att det hela händer här och nu. En viktig grej med konsertbesöken är också att få dela samma upplevelse på samma plats med främmande mänskor som gillar samma musik.

Rockbandet Red Hot Chili Peppers på scen
Bild: BRITTA PEDERSEN

Två av medlemmarna med från början

Numera finns endast två av ursprungsmedlemmarna kvar: solisten och frontfiguren Anthony Kiedis och basisten Michael "Flea" Balzary. Trummisen Chad Smith har hängt med sedan år 1988. De övriga ursprungsmedlemmarna var gitarristen Hillel Slovak och trummisen Jack Irons.

Som för många band startade karriären med ett uppträdande som direkt gick hem hos publiken. För RHCP skedde det här då de spelade som som förband till komikern och skådespelaren Tim Allen på klubben Rhythm Lounge. Killarna hade skrivit en låt för sitt uppträdande, och den spelade de. Uppträdandet fick ett så pass bra mottagande att klubbägaren bad bandet att återkomma en vecka senare.

Då de spelade tillsammans första gången gick bandet under namnet Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem men ändrade snabbt sitt namn till Red Hot Chili Peppers.

Redan ett år efter att bandet grundades fick bandet ett skivkontrakt men tappade samtidigt två medlemmar. Slovak och Irons valde bort Red Hot Chili Peppers till förmån för deras andra band.

Bandet har vunnit sex Grammypriser och sålt över 85 miljoner album världen över. Deras elfte album The Getaway kom ut den 17 juni i år.

Red Hot Chili Peppers spelar på Helsingforsarenan tisdagen den 13.9 och 14.9 kl 18.30.

En av deras stor hittar är Give it away

Diskussion om artikeln