Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Visste du det här om lingon?

Från 2016
Bärplockare och lingon
Bild: All Over Press

Det är ingen nyhet att det är hälsosamt att äta bär, men redan några deciliter bär om dagen garanterar en del av dagens behov av C-vitamin och fibrer. Bär gör också gott för fett- och sockeromsättningen, men vad gör just lingon extra hälsosamma?

Lingon innehåller lite energi, mycket fibrer och inget fett – det här gäller både färska och frysta lingon. Många andra bär innehåller mer vitaminer än lingonet, men å andra sidan är lingon väldigt hälsosamma tack vare att de innehåller polyfenoliska föreningar.

Fenolföreningarna är hejare på att bland annat avvärja urinvägsinfektioner. Enligt god medicinsk praxis rekommendationer minskar 2 dl tranbärs- eller lingonjuice morgon och kväll risken för återfall av urinvägsinfektion.

Överlag finns det än så länge få kliniska resultat av bärens hälsopåverkan. Det finns ändå hänvisningar om att lingon har positiv inverkan också på andra infektioner än urinvägsinfektion. Lingon, precis som andra bär, innehåller också mycket kalium i förhållande till natrium och rekommenderas därmed bland annat för blodtryckspatienter.

100 g lingon innehåller:

  • 39 kcal energi
  • 8,2 g socker
  • 0,7 g fett
  • 10,7 mg C-vitamin (dagligt behov ca 75 mg)
  • 1,7 mg E-vitamin (daglig rekommendation ca 10 mg)

Källa: Fineli

Bra för immunförsvaret

Lingonets fenoler och ellagsyror gör också gott för tarmens bakteriestam och förbättrar därmed samtidigt immunförsvaret. Lingonet kan också hjälpa med matsmältningsbesvär. Lingon innehåller flera för kroppen viktiga fettsyror som är svåra att uppta från resten av den dagliga kosten.

Fastän inget bär ensamt kan förebygga sjukdomar och hälsoproblem lönar det sig ändå att äta av alla naturens bär som en del av en mångsidig och hälsosam kost.

Vispgröt på lingon.
Bild: Yle, Mira Pelo

Vispgröt på lingon

  • 7 dl vatten
  • 4 dl lingon
  • ca 1-1,5 dl socker
  • ca 1,25 dl mannagryn
  • en nypa salt

Koka upp vatten och bär och låt koka i ungefär tio minuter. Lägg till socker och salt och kontrollera smaken. Vispa mannagrynen i det kokande vattnet och låt gröten koka på låg värme i fem till tio minuter. Kom ihåg att röra om med jämna mellanrum.

Låt gröten svalna och vispa sedan fluffigt med elvisp. Tips! Om du vill ha exta fluffig vispgröt ska du sila bort lingonskalen innan du lägger till mannagrynen.

Text: Mira Pelo

Ursprungstexten på Yle Akuuttis sida

Diskussion om artikeln