Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Äggstockscancermetod kan användas även för andra cancertyper

Från 2016
Blodprov
Bildtext Metoden för att upptäcka tumörmarkörer i blodprov har utvecklats i Åbo.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Cancer i äggstockarna är inte den vanligaste cancerformen för kvinnor, men det är en väldigt allvarlig form av cancer, då ungefär hälften av de som insjuknar dör. En ny metod i kampen mot sjukdomen, som har utvecklats i Åbo, kan dessutom hjälpa kampen mot flera andra cancertyper.

Kim Pettersson, professor i bioteknik vid Åbo universitet, beskriver äggstockscancer som en lömsk cancerform.

- Äggstockscancer ligger djupt inne i kroppen och ger symptom väldigt sent. Och när den börjar ge symptom är det oftast lite för sent för att verkligen bota cancern.

Kim Pettersson är också initiativtagare till en teknologi som ökar hoppet i kampen mot äggstockscancer. Det handlar om en ny metod som gör det lättare att diagnosticera cancer i äggstockarna och att följa med i sjukdomsförloppet.

Metoden för att upptäcka tumörmarkörer i blodprov har utvecklats i Åbo och med hjälp av metoden blir det lättare att upptäcka cancer i äggstockarna, eftersom det går att skilja på markörer orsakade av godartad och elakartad vävnad.

- Om allt vill sig väl kan man med ett mycket enkelt blodtest avgöra om en patient har en klart ökad risk för cancer och samtidigt kan man ge ett lugnande besked till dem som har ett normalt utslag i det här testet.

Kim Pettersson
Bildtext Kim Pettersson är professor i bioteknik vid Åbo universitet.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Metoden gör det också lättare att följa med hur behandlingarna framskrider och att förutse återfall.

- Samma gäller när patienterna redan har fått cancer och den har opererats. Då vill man följa upp om den börjar växa på nytt och också i det här fallet är den här metoden klart bättre, då man via ett enkelt blodprov kan upptäcka om cancern börjar växa redan i ett tidigt skede. Så på det sättet får man mer tid att tänka på behandlingsalternativ.

En väldigt viktig sak är att många andra cancertyper bör kunna använda sig av samma teknikkoncept.

Kim Pettersson lyfter också fram en annan ytterst positiv sak med den här Åbouppfinningen.

- En väldigt viktig sak är att många andra cancertyper bör kunna använda sig av samma teknikkoncept. För det finns ju många cancertumörer som dessvärre upptäcks för sent.

Fotnot: Varje år får cirka 450 kvinnor i Finland diagnosen äggstockscancer.

Diskussion om artikeln