Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Full rulle på låsfabriken i Björkboda - men tio ska ändå bort

Från 2016
Björkboda lås, fabriken
Bild: Yle/Anna Savonius

Det ser ljusare ut än tidigare inom byggbranschen. Enligt byggnadsindustrins prognos från i våras skulle byggandet öka med 3,5 % i år men i augusti uppskattade man att byggandet ökar med hela 6,5%.

Att det byggs mera hus än på länge i Finland märks också inom industrin på Kimitoön.

Låsen går åt

Efterfrågan på lås har ökat och ser ut vara större än i fjol, säger Jouni Haapaniemi, fabrikschef vid Assa Abloys låsfabrik i Björkboda.

- Att det går åt mer låsprodukter under sommaren är normalt, men efterfrågan på lås verkar vara större än för ett år sedan också nu på hösten, säger Haapaniemi.

På fabriken är stämningen ändå allt annat än glad. I samband med samarbetsförhandlingarna 2014 beslöts att fabrikens verksamhet ska ses över, och det beslutet gäller än i dag.

Kenneth Lindblom och Jouni Haapaniemi vid Bjrökboda lås.
Bildtext Stämningen på fabriken i Björkboda är dyster. På bilden Metalls huvudförtoendeman Kenneth Lindblom och fabrikschef Jouni Haapaniemi.
Bild: Yle/Monica Forssell

Kenneth Lindblom är Metalls huvudförtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig på fabriken.

- Inte är stämningen så bra. Jag har tänkt att det blir en tuff höst och det ser det nog ut att bli.

Tillverkningen vid fabriken kommer att minska och istället köper man in färdiga produkter och komponenter av underleverantörer.

Vackra byggnader i Björkboda lås
Bild: Yle/Anna Savonius

Det här betyder att fabriken kommer att behöva färre anställda. Just nu jobbar cirka sjuttio personer på fabriken men före årsskiftet kommer tio visstidsanställdas kontrakt att gå ut och tio fast anställda kommer att sägas upp. I mars sades redan en handfull personer upp.

- Vi kommer att fortsätta med en ny typ av verksamhet i framtiden, förklarar Jouni Haapaniemi och påpekar att beslutet inte fattats i Björkboda utan av Assa Abloys ledning.

I den nya verksamheten ingår hopsättning, inkommande och utgående lagerföring, produktutveckling, ordercentral och inköp.

Tegel och spännlina går också åt

Också vid tegelfabriken i Mjösund och Dalwire som tillverkar spännlina i Dalsbruk märks det att det igen byggs mer än tidigare i landet.

I fjol vintras var personalen vid tegelfabriken permitterad över två månader men för tillfället finns inga dylika planer.

Tegelfabriken Keramia
Bild: Yle/Monica Forssell

Och i Dalsbruk är Dalwires fabrik igen i gång varje dag, dygnet runt. Tidigare stod fabriken en dag i veckan.

Inte heller vid Dalwire behöver personalen just nu bekymra sig över jobben men behovet av att göra inbesparingar kvarstår.

- Det finns efterfrågan på spännlina men eftersom våra kostnader är alltför höga måste vi fortfarande spara. Konkurrenterna gör samma produkter som vi, men billigare, förklarar vd Arto Mustonen.

Dalwires fabrik i Dalsbruk.
Bild: Yle/Monica Forssell

I våras blev det klart att Dalwire måste spara nästan en halv miljon euro ännu i år. Det kravet kvarstår.

Tack vare pensioneringar och några uppsägningar tidigare i år är ytterligare personalminskningar ändå inte aktuella vid Dalwire mera i år.

Dalwire för som bäst förhandlingar med Kimitoöns kommun om att inte behöva betala för överlopps fjärrvärme. Fjärrvärmeröret till Dalwires fabrik går genom fastigheter som tillhör FNsteels konkursbo och enligt vd Arto Mustonen kunde företaget spara en hel del om Kimitoöns värme debiterade enbart för den värme som Dalwire de facto använder i sin fastighet, men tillsvidare har man inte nått någon överenskommelse.

Att igen få tillgång till hamnen i Dalsbruk skulle också vara en stor lättnad för Dalwire, men tillsvidare har FNsteels konkursbo, som äger hamnen, inte varit villig att öppna hamnen.

Diskussion om artikeln