Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cykeln ett lätt och attraktivt byte

Från 2016
Uppdaterad 13.09.2016 14:48.
Kommissarie Mikael Appel från Österbottens polisinrättning
Bildtext Kommissarie Mikael Appel från Österbottens polisinrättning.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Antalet anmälda cykelstölder i Österbotten ser ut att vara på ungefär samma nivå i år som i fjol.

I Vasa anmäldes i fjol 686 cyklar som stulna, och fram till slutet av augusti i år hade 370 cyklar anmälts stulna. Mikael Appel från Österbottens polisinrättning säger att det finns många olika typer av cykeltjuvar.

- En typisk sort är den som efter en krogkväll inte orkar vandra hem och så hittar man en cykel som man tar och cyklar hem och kastar i närmsta dike då man kommit hem.

Det finns också tjuvar som är specialiserade på dyrare cyklar och tjuvar som bara tar vissa delar av cyklar. Och så finns det de som plockar åt sig allt de kommer över.

- Det verkar finnas en marknad eftersom man stjäl cyklar. Speciellt de dyrare cyklarna som kan kosta mellan 6000 och 7000 euro. Får man en sådan för 1200 euro så är det klart att det finns en marknad. Men även för billigare cyklar, speciellt trendcyklar som till exempel Jopo.

Om det är för bra för att vara sant, så är det inte sant

Som konsument kan det löna sig att vara observant i fall man tänker köpa en begagnad cykel via någon köp- och säljsajt.

- Om kombinationen pris och cykel är för bra för att vara sann ska man börja fundera om det är stulna grejor som personen säljer. Om det inte finns kvitto och säljaren inte kan uppvisa var han har köpt den och det verkar skumt, då ska man inte köpa cykeln.

Av cykelstölderna inom Österbottens polisinrättnings distrikt står Vasa för ungefär hälften av fallen med Seinäjoki som klar tvåa.

I de mindre kommunerna i svenska Österbotten anmäls oftast bara ett fåtal cyklar som stulna. När det gäller att få fast cykeltjuvar varierar framgången för polisen rätt mycket.

Satsa på bra lås

Att enkom söka just cykeltjuvar har polisen inte resurser att göra men tips från allmänheten är ofta till stor hjälp.

- Vi stöter på cykeltjuvar till exempel i samband med husrannsakningar då vi utreder andra brott. Ibland kan någon som är efterlyst komma cyklande på en stulen cykel. Mycket av de cyklar som kommer in till oss som hittegods är cyklar som vi också återfinner en ägare till, men kanske inte får tag i tjuven, säger Appel.

Cykelstölderna konsenteras i Vasa till absoluta centrum och de gator som går ut från centrum. Speciellt ställen utan kameraövervakning är attraktiva för cykeltjuvar. Enligt Appel lönar det sig att satsa på lås när det gäller att skydda sin cykel.

- Ju fler och bättre lås man har desto svårare är det att stjäla cykeln. Priset avgör ganska mycket. Dyrare lås som väger lite mera brukar vara rätt bra. Så kan man se hur de klarar olika tester. Man ska ha minst två lås. Ett som låser cykel och ett som låser fast cykeln i ställningen. Då skyddar man sin cykel bättre.

Diskussion om artikeln