Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skattkammare för äppelsorter grundas i Lojo

Från 2016
Äppel på gren
Bildtext Trädgården Fruticetum har som uppgift att bevara gamla äppelsorter för framtiden.
Bild: YLE/Monica Forssell

I utställningsträdgården Fruticetum på Lojoön bevaras äppelarter i en unik samling för framtida bruk.

Fruticetum är en utställningsträdgård på Lojoön. Där har man samlat alla mångåriga frukt- och bärväxter som förekommer i Finland.

De första växterna planterades år 2008 och idag producerar trädgården redan frukt och bär.

- Vi har samlat olika fruktarter på ett område på 4 hektar, berättar Erja Merikanto som är sekreterare i föreningen Fruticetum som driver trädgården.

Föreningen har också fått i uppgift av Naturresursinstitutet Luke att upprätthålla en samling av 30 inhemska äppelsorter från Lojotrakten och Nyland.

- Naturresursinstitutet har kommit till att det här är ett bra ställe att förvara gamla fröförökade sorter. Det är viktigt att de bevaras genom att skydda och sköta dem och se till att de faktiskt klarar sig.

Lokala och värdefulla äppelsorter

Merikanto nämner särskilt den lokala sorten Gerknäs vinter (Kirkniemen talvi) som har sitt ursprung på Gerknäs gård i Lojo.

- Det är en spännande sort. Den har fin röd färg och mognar först sent på hösten. Den kallades förr också för juläpple och håller ända till februari, säger Merikanto.

Trädgården Fruticetum är belägen på Lojoön på områden som hör till Gerknäs gård, som i sin tur numera ägs av skogsbolaget Metsä Group.

- Fruticetums välskötta trädgård fortsätter på ett fint sätt Gerknäs gårds trädgårdstraditioner, berömmer fastighetschef Matti Knuutila på Metsä Group.

Fruticetum har öppet för allmänheten bland annat nu på lördag den 17 september klockan 13-16 då man kan plocka äpplen för eget bruk.

Läs också om det privata arboretumet i närheten av Fruticetum vid Lojoön.

Diskussion om artikeln