Helsingforsarna är livsviktiga för Hangö
En av fem bostäder i Hangö är fritidsbostad.
Invånarantalet i Hangö sjunker, samtidigt är marknaden för fritidsbostäder het.
Företagarna i Hangö är glada över turister och de huvudstadsbor som på veckosluten kommer till Hangö. De ger mera klirr i kassan. Men i Hangö hoppas man att de som köpt fritidsbostäder i staden ska flytta in helt och hållet och bli skattebetalare.
Jan-Erik “Chyde” Chydenius lät bygga många balkonger på Villa Greta som ligger vid Högbergsgatan i Hangö.
- I alla våra lägenheter kan man bo året om. Vår hemliga agenda som vi har haft alla de här tio åren i Hangö är att få människor att flytta in hit och bli skattebetalare. Så blev en familj också i år. Det var en av våra kunder som köpte en tredje lägenhet av oss, säger Jan-Erik Chydenius.
Chydenius är byggentreprenör och har gjort en synlig insats i staden genom att bygga om gamla hus till nya fräscha bostäder- som går hem hos huvudstadsbor.
Chydenius visar en lägenhet på 68 kvadrat i en gammal villa som byggts om till flera lägenheter. Bostaden har en egen liten gård och från sovrummets franska balkong går det att skymta havet bakom några andra hus. Den här typens bostad, med en prislapp på 395 000 euro, köper främst huvudstadsbor.
- Största delen av kunderna är från Esbo, Helsingfors och Grankulla. Nu har det också börjat komma lite Tammerforsbor och de första Åboborna kom med nu. Så det har börjat bli lite bredare än bara vissa områden, säger Chydenius.
Att pensionera sig i Hangö
Claire Svartström bodde som barn några år i Hangö, men har under sin arbetsverksamma tid bott i huvudstadsregionen och utomlands. Familjen har i många år haft ett hus vid havet i Hangö.
- Vi har jämnåriga bekanta som tillbringar ganska mycket tid här nuförtiden, mer än bara veckosluten. Jag tycker det är positivt. Det är inte bara vår generation utan också våra barns generation som köper lägenheter och renoverar gamla villor, säger Claire Svartström.
Claire Svartström flyttade till Hangö när hon pensionerade sig för fem år sedan.
- Min man flyttade redan tidigare. Han är helt infödd helsingforsare, men han trivs kanske bättre än jag med att bo i Hangö.
- Jag kommer ihåg den första vintern i Hangö. Jag har har jobbat i auktionsbranschen, en kollega i Stockholm frågade om jag vill bli deras representant i Finland. Jag sade nej nej, nu är jag pensionär. Men efter en vinter i Hangö så tänkte jag - nåjo. Så jag jobbar lite nuförtiden, det kan man göra på distans, säger Claire Svartström.
Ett hus vid Boulevarden i Hangö.
Nora Poppius bor i Helsingfors och brukar tillbringa några veckor varje sommar i Hangö. Hennes mamma har köpt en lägenhet i ett modernt flervåningshus norr om järnvägen.
- Det blev så att vi köpte en lägenhet på norra sidan av Hangö. Då fick vi höra att det är den “riktiga” sidan att bo på att, att de riktiga Hangöborna bor på norra sidan. I stämningen är det en viss skillnad, det märks tydligare att det är mera sommarboende på södra sidan, säger Nora Poppius.
För att locka henne att också komma på vinterveckoslut till Hangö borde det hända mera i staden.
- Olika sorters evenemang skulle kunna locka mig till Hangö, jag tänker på konst och kultur som jag själv är intresserad av, säger Poppius.
Sommargästerna viktigt tillskott i stadens ekonomi
Stadsdirektör Denis Strandell flyttade för ett år sedan från Kyrkslätt till Hangö. Stadens ekonomi ser inte bra ut, och invånarantalet dalar från år till år. Strandell säger att Hangö vinner på att så många vill köpa fritidsbostad i staden.
- För det första så betalar man fastighetsskatt också för fritidsbostäder, man betalar högre skatt än för stadigvarande bosatta bostäder. Men den riktigt stora inkomsten, den som vi definitivt ser fram emot att få också mera av i framtiden, är den indirekta. Det att fritidshangöborna spenderar allt mera tid här och använder stadens service, butiker och annat och på det sättet sysselsätter stadens befolkning som betalar skatt, säger stadsdirektör Denis Strandell.
År 2015 flyttade 289 personer till Hangö, men 381 flyttade ut. 18 procent av bostäderna i Hangö är inte i stadigvarande bostadsbruk.
- Inte kan man säga att fritidsboendet skulle ha trängt undan det fasta boendet. Under 30 års tid har Hangö tappat 3 000 invånare, de har lämnat bostäder tomma efter sig. Alternativet till att det skulle ha flyttat in fritidsboende är alldeles hemskt, då skulle de stå tomma och förfalla, säger Denis Strandell.
Mörka fönster på Havsgatan i Hangö.
I Villa Greta visar byggentreprenören Jan-Erik Chydenius var vinkällaren finns - det kommer ett glastak ovanpå källarluckan. En konsekvens av att så många vill ha en fritidsbostad i Hangö är en tudelad bostadsmarknad.
Lägenheten i Villa Greta kostar 395 000 euro, några kvarter bort går det att få en lägenhet i samma storlek för mindre än 70 000 euro.
- Det är otroliga prisskillnader. Inom två kilometers radie kan lägenheterna kosta 1 000 till 2 000 euro per kvadratmeter, eller ända upp till 10 000 euro per kvadratmeter, säger Jan-Erik Chydenius.
Det byggs mycket i Hangö. Hangö Havsbad som byggs på Fabriksudden ska bli färdigt våren 2017.
Det som mest höjer priset är ett bra läge, men skicket och om det finns balkong påverkar också.
- Är man grym så säger man att det är femtio procents skillnad i priset om det är balkong eller inte, säger byggare Jan-Erik Chydenius.
Största delen av dem som köper den här typens lägenheter kommer från huvudstadsregionen, men Chydenius har också börjat få kunder från Tammerforshållet.
- Det som har varit mera och mera viktigt, och som konsumenterna har börjat reagera på, är i hurdant skick huset är. Den andra stora skillnaden förutom läget är om det är balkong eller altan, säger Jan-Erik Chydenius.
Spa, hotell och flera bostäder ska locka folk till Hangö året runt