Wideroos: Svenskan kan klara sig bra i nya socialsektorn
Jämfört med specialsjukvården finns det färre hot mot svenskan i den sociala sektorn. Det säger Ulla-Maj Wideroos som leder den svenska reformgruppen som granskar social- och hälsovårdsreformen ur ett språkligt perspektiv.
Ulla-Maj Wideroos tycker att man borde ha sett åt Sveriges håll och först och främst satsat på bashälsovården och specialsjukvården innan man funderat på socialsektorn.
- Socialvården är så långt från de andra att det kräver ett enormt arbete för att man ska ha något att vinna på det, säger Wideroos.
Hon framhåller att det finns kopplingar mellan bashälsovården och socialvården, men hon tycker att man borde ha planerat bättre.
- Om man tar det på ett enda bräde tror jag inte att man hittar vinsterna i det.
Socialsektorn finns nära människan
Däremot menar Wideroos att de språkliga hotbilderna är färre vad det gäller den sociala sektorn och vårdreformen än till exempel specialsjukvården.
- Helt enkelt att den verksamhet som socialsektorn sysslar med är så lokalt och kommunalt koncentrerad, den finns väldigt nära människan.
Men det finns fortfarande många frågetecken.
- Hur kommer de nya landskapen att se på den verksamhet som finns i dag? Kommer man till exempel att börja koncentrera den?
Vill man koncentrera verksamheten i större kommuner är risken att man i större kommuner gör fler lösningar mer tvåspråkiga, menar Wideroos.
- All makt kommer att finnas hos landskapet, kommunen har ingenting att säga till om. Också vad det gäller språkkrav.
"Rehula borde ha känt till stämningarna"
Ulla-Maj Wideroos är förvånad över omsorgsminister Juha Rehulas förvåning över den hårda stämningen vad det gäller vårdreformen i Österbotten.
- Han är mycket väl informerad av stämningarna, jag har personligen pratat med honom och sagt att man i Österbotten kommer att gå så långt som det är möjligt.
- Jag förstår faktiskt inte varför det inte av språkliga skäl går att ge Vasa fulljourstatus när det inte är bort från någon annan.