Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från Okinawa till Tokyo: nu är karate i OS

Från 2016
Uppdaterad 14.09.2016 12:11.
Landslagskaratekor och juniorer tränar tillsammans
Bildtext Landslagskaratekor och juniorer tränar tillsammans
Bild: Yle

I mer än 40 år har Karate haft principiell OS-status. Alltså har grenen varit berättigad att få tummen upp av Internationella Olympiska Kommittén för att vara med i OS. I juni kom beslutet och i Tokyo 2020 ser vi därmed den mytomspunna kampsporten.

Karate som ursprungligen härstammar från ön Okinawa söder om Japan har mer än 50 miljoner utövare utspridda över hela världen. På en lista över världen populäraste idrotter kommer karate på en tolfte plats. Karate-VM har drygt tusen deltagare. Det är alltså många som nu säger ”äntligen”.

Två av de främsta orsakerna till att Karate inte fått chansen tidigare har varit reglerna för poängräkning i matcher och en villervalla av olika förbund. Nu är reglerna tydliga för vilka prestationer ger poäng och omfattas i hela världen.

Vidare har World Karate Federation idag samlat cirka 96 % av alla utövare. En stark entydig paraplyförening var ett måste för att IOK skulle kunna godkänna karate.

Två tävlingsformer och få deltagare

I Tokyo-OS 2020 är karate med och det är fråga om en engångsföreteelse. Inom karaten finns ändå stora förhoppningar om att det bara är första steget mot att bli en permanent OS-gren. I Tokyo kommer man i alla fall att tävla i karatematcher och i teknikgrenen kata, där tävlarna bedöms enligt tekniskt utförande.

Alla beslut gällande hur karate genomförs i OS är inte ännu gjorda. Som det ser ut nu kommer det att tävlas i tre viktklasser för båda könen och i kata för damer och herrar. Och OS-platser kommer det minsann inte att delas ut i överflöd: åtta idrottare per viktklass.

I Finland är siktet inställt på OS-platser

Petri Tuominen som är ordförande för Finlands karateförbund ryggar inte tillbaka inför den stränga gallringen. Vi har enligt Tuominen en smal men vass topp inom karaten.
De starkaste blåvita korten är dessutom i en bra ålder med tanke på att utvecklas under de kommande knappa fyra åren.

23 år gamla Helena Kuusisto vann i maj EM-brons i klassen +68 kg och åkte iväg med samma medalj från EM två år tidigare. Kuusisto har med andra ord etablerat sig i den internationella eliten och torde ha alla möjligheter att ta upp kampen om en OS-plats.

En yngre förmåga är Aaro Tuominen, 19 år. Aaro vann i helgen både herrarnas och U21-herrjuniorernas 75 kg:s klasser i internationella Finnish Open i Tammerfors. Tidigare i år tog han sammanlagt tre finska mästerskap, inklusive guld i herrarnas öppna klass. För Aaro Tuominen kommer de närmaste åren att handla om stigen mot OS 2020.

Se senaste Sportmagasinet på Arenan

Diskussion om artikeln