Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lokalt kan oppositionen få sin röst hörd i Ryssland - till exempel i ryska Karelen

Från 2016
Uppdaterad 17.09.2016 08:46.
Lokalval kan ha betydelse i Ryssland - Spela upp på Arenan

Det hålls val inte bara till det ryska parlamentet - den så kallade statsduman - nu på söndag. På många orter ordnas det också lokalval, och på lokal nivå kan också oppositionen få sin röst hörd.

Se ett reportage från Petrozavodsk i Karelen som Yle Nyheter har besökt!

Att maktpartiet Enade Ryssland kommer att segra i parlamentsvalet är klart redan på förhand. Men lokalt kan oppositionen ändå få sin röst hörd - till exempel i Karelen, som ligger vid gränsen mot Finland.

Ingen större entusiasm i Petrozavodsk

Det är svårt att upptäcka någon större entusiasm bland invånarna i Petrozavodsk inför söndagens val, konstaterar Yles reporter Kerstin Kronvall. Här hålls det val på tre nivåer; lokalval, val till republikens lagstiftande församling och parlamentsval.

Oberoende av alla diskussioner om fusk i valet är Enade Ryssland ett populärt parti, konstaterar Kronvall.

Galina Shirshina valdes 2013 till borgmästare i Petrozavodsk, men avsattes två år senare. Hon representerar oppositionspartiet Jabloko som är rätt populärt i staden. Hon skulle önska att det fanns mera medborgaraktivitet.

- Jag önskar öppenhet och att man skulle stöda sig på befolkningens och experters synpunkter. Då kan staden bli en levande organism som samarbetar om att lösa de många problem som finns.

Aleksandr Hudilainen (Enade Ryssland) är ledare för republiken Karelen säger att det ofta är politiska bataljer och politiska ambitioner som förhindrar goda beslut gällande Karelen.

Diskussion om artikeln