Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Syrierna i Finland är skeptiska till det nya fredsavtalet

Från 2016
Uppdaterad 20.09.2016 16:33.
Finlands tidigare utrikesminister, socialdemokraten Erkki Tuomioja, står bakom de syriska flyktingarna och är skeptisk till om ett fredsavtal i Syrien ger resultat.
Bildtext Finlands tidigare utrikesminister, socialdemokraten Erkki Tuomioja, står bakom de syriska flyktingarna och är skeptisk till om det nya fredsavtalet leder till fred i Syrien.
Bild: Yle/Julia Holmvik

Syrierna här i Finland följer intensivt med läget i Syrien, men orkar inte längre ha några större förhoppningar. Det hörs fortfarande bombningar i den syriska staden Aleppo, rapporterar släktingar till syrierna i Finland.

Den nya fredsplanen för Syrien, som USA och Ryssland kom överens om i helgen, ger syrierna i Finland inte mycket för.

- Två länder sluter ett avtal men ingenting händer åt folket. Löftena förverkligas inte. De förhandlar i offentligheten, men de vet ingenting. De bara pratar, säger en syrier som bor i Finland och som vill vara anonym.

Han satt fängslad i fem och ett halvt år av den syriska regimen för att han var emot den. Han torterades så allvarligt att han ännu i dag får vård i Finland för den misshandel han upplevde i sitt hemland.

Politiken kring kriget är som ett pussel som inte går att lösa

Syrierna i Finland är skeptiska till det nya fredsavtalet.

I Finland fokuserar syrierna mera på hur de ska få sina släktingar och vänner hit till Finland än vad som händer i politiken runtomkring kriget i Syrien.

När jag frågar dem vad de tycker om eldupphöret som trädde i kraft i Syrien efter solnedgången i måndags, ser många nästan frågande ut, så där som om de inte alls har hört om eldupphöret.

Mohammed svarar bara att han inte är intresserad av politik.

- Politiken kring Syrien är allt för komplicerad, som ett pussel jag inte kan lösa även om jag skulle vilja en dag, säger Mohammed.

- Vilket eldupphör? frågar syriern som ville vara anonym.

Trots eldupphöret fortsätter bomberna att regna ner över staden Aleppo, där hans syster bor.

- De påstår att det inte skulle ha bombats i Aleppo den första dagen efter eldupphöret, men det här stämmer inte för det sker hela tiden bombningar där, säger den anonyme syriern.

En tredje syrier, som också vill vara anonym, säger att USA och Ryssland delar ansvaret för kriget i Syrien.

- De båda länderna kommer säkert att få ut det som de vill ha av ett eldupphör, men det syriska folket får ingen hjälp, säger han.

”Fredsavtalet är den enda showen i staden”

Också Finlands tidigare utrikesminister, socialdemokraten Erkki Tuomioja, har svårt att se att det här fredsavtalet skulle vara annorlunda än några tidigare fredsavtal, men han måste ändå hoppas.

För tillfället är det här fredsavtalet den enda showen som finns i stan, som Tuomioja själv uttrycker det.

- Man kan inte vara alltför optimistisk. Det är ju inte den enda gången man försöker (få slut på kriget i Syrien). Men man måste naturligtvis ge allt understöd till försöket. Det är ju så att säga ”the only show in town”, säger Tuomioja.

Om fredsavtalet leder till att dödandet slutar i Syrien, så måste fredsavtalet ses som ett första steg, anser Tuomioja.

Om eldupphöret skulle visa sig fungera, kommer det att leda till en mycket invecklad förhandlingsfas och Tuomioja kan inte förutspå utgången av den.

Mohammed från Syrien hoppas att det blir fred i Syrien en dag. Blir det fred tänker syrierna i Finland åka tillbaka till Syrien och bygga upp landet igen.