Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rockpoliserna käbblar om musik!

Från 2016
Uppdaterad 15.09.2016 10:29.
rockpoliserna
Bildtext #rockpoliserna #ylekultur
Bild: Svenska Yle / Sebastian Dahlström

Det finns inget som är så roligt som att käbbla om rockmusik så därför har vi på Svenska Yle nu skapat en ny Facebook-grupp under rubriken “Rockpoliserna”. Ordet är fritt och temat är allt från den östnyländska shoe gazer-scenen till Veronica Maggios låttexter till Venoms frisyrer. Här kan man komma med tips, kommentera, debattera och sprida sanningar och rocknyheter.

För vi vill ju att folkets röst skall höras ända upp till Yles radioantenn i Böle! De intressantaste diskussionerna och åsikterna lyfter vi upp på svenska.yle.fi och ibland bjuder vi in gäster till studion för att snacka musik i Yle Vega.

Så gå gärna med i gruppen och följ oss också på Instagram (@rockpoliserna) och twitter (@rockpolis_YLE) 65där man kan följa med liverapporter från olika konserter etc. Och använd gärna hashtagarna #rockpoliserna och #ylekultur om du postar foton eller twittrar om musik! För vi vill ju vara din fluga i taket och ta del av alla pubdiskussioner om rock och pop. Och ni som inte finns på sociala medier kan skicka in fax.

Ghost promobild
Bildtext Ghost släppte en ny låt
Bild: Spinefarm Records

Ghost mainstream-strunt eller framtidens stadionband?

Här några korta meningsskiljaktigheter från den gångna veckan i Rockpolisernas facebook-grupp.

Först upp svenska hårdrockarna Ghost har släppt den nya låten “Square hammer” inför deras USA-turné.

Janne Smeds:
- Jag gillar ju mest de mera annorlunda Ghostlåtarna. Ghuleh / Zombie Queen, Monstrance Clock osv men den där är nog en helt ok låt trots att den är lite för poppig för att hamna på min Ghost 10-i-topplista
Janne Wass:
- Helt löjligt bra låt. Ghosts mix av kultigt tidigt 70-tals heavysound och 80-talistisk stadionrock är perfekt. Såg dem på Ilosaari för två år sen och på Tuska i somras, och om deras mål är att bli nästa stadionband, så är de helt på rätt väg.
Björn Österman:
- Ghost är Mercyful Fate och In Solitude (RIP) för dem som är för mesiga för att digga den äkta varan. Alltså bara tråkigt och mesigt skräp.
Janne Wass:
- Nu hädar du lite, Nalle.
Björn Österman:
- Nix. Ghost är metal för dem som vill vara se där lagom hårda, som går på Radio Rock -kryssning och tycker det är riktigt kiva med hårda band såsom Volbeat, Kotiteollisuus och Eppu Normaali. Lycka till.
Janne Wass
- Jag har aldrig kategoriserat Ghost som metal, för det är det ju inte. Det är 80-tals powerpop, och om man tar bandet som sådant, så är det helt briljant.
Björn Österman
- Riktigt tråkigt skit tycker jag att det är. Har inte ännu hört en endaste bra låt av Ghost, försöker bara undvika dem bäst jag kan. Alltid lyckas det inte, vilket är ju I och för sig väldigt tråkigt.
Janne Wass:
- Du har förstås full rätt att ha fel åsikt.

Fint med gammaldags hederliga "musikaliska meningskiljaktigheter". Speciellt gamla rockskribenter emellan. Akta bara så inte knapparna strittar från lädervästen!

Rockbandet Red Hot Chili Peppers på scen
Bildtext RHCP tidigare i år
Bild: BRITTA PEDERSEN

Red Hot Chili Peppers eller inte så het peppar längre?

Red Hot Chili Peppers är ju i stan just nu också och de släppte just en ny video till låten “Go Robot”. Videon är en parodi på John Travolta och Saturday Night Fever-filmen. Men alla rockpoliser är inte helt överens om Red Hot Chili Peppers relevans år 2016.

Henrik Gustafsson:
- Jag kollade dem en (för lång) stund i Roskilde i somras och kommenterade senare i Sydafrikas eter: "lame beyond belief" (eller nåt dylikt).
Niclas Lönnqvist:
- Nja. Vet inte riktigt. Berör inte mig speciellt mycket
Karin Filén:
- Har aldrig klarat av Anthony Kiedis platta, nasala röst.
Julius Uusikylä:
- Måst hålla med Nicke, jag har ganska svala känslor till den nya skivan, meeen faktiskt så funkade det helt ok just som hissmusik i bakgrunden då jag jobbat i veckan. Blev förstås riktigt itrugad Californication då det begav sig men Bloodsugarsexmagic är nog det jag mest uppskattar av RHCP.
Henrik Gustafsson:
- De föredrar att masturbera med sina instrument och, som Flea uttrycker det i senaste numret av Gaffa, ”ha ett djupt musikaliskt samtal utan ord”. Ett ord som ändå poppar upp i mitt huvud under dessa samtal är ”outhärdligt".

Niclas var inte speciellt ävertygad om bandets gig igår kväll i Arenan i Helsingfors.
Lena Rosenqvist var däremot av en annan åsikt:
- Jag håller inte alls med dig! Ja, lätt att luta sig tillbaka till hittar - vilken mängd av dem de har! - men glad för att fick höra dem. Härlig nostalgi för en femtioåring, som du skriver de har ju hållit på i 30 år. Gillar också, de fllesta, nya mera melodiska låtarna. Kul med lattare feelisar när man kommer från LA. Och inte var det något fel med energin eller de lätt , men mycket lätt, gubbiga bara överkropparna heller för mig. Och najs med bas och gitarr mellanspelen. Och så förstår jag inte alls varför man vill komma indragandes med gamla recensioner och skitkejkår från det förgångna?!? Nä, taket sprängdes inte, men det behövdes inte. Olika fina stämningar och underbara, BRA musiker på scenen.
Henrik Gustafsson:
-De var eländiga 2007 och enligt mig ännu värre i år.
Lena Rosenqvist:
- Va glad jag blir att jag inte såg dom i slutet av 90-talet eller 2007 eller i Roskilde eller 3 gånger här och där -> alla de gånger de har bara sugit! Skulle ha missat gårdagens dans i kroppen och underbara efterdyningar idag!
Vi får se hur bandets andra spelning ikväll blir...

Det här var alltså några exempel på de musikdiskusioner som förts hittills i Rockpolisernas facebook-grupp. Ganska grabbigt käbbel tillsvidare, så stig fram alla tjejer och berätta vad ni lyssnat på den senaste tiden!

Gå med i gruppen, starta diskussioner, ställ frågor, posta bilder och be alla spela Paranoid!

Diskussion om artikeln