Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsminister Niinistö: Försvarets material- och utbildningsbrist tar år att åtgärda

Från 2016
Försvarsminister Jussi Niinistö 20.06.2016.
Bildtext Försvarsminister Jussi Niinistö.
Bild: All Over Press/ Petteri Paalasmaa

Det kommer ta år att reparera de material- och utbildningsbrister som orsakades av den förra valperiodens nedskärningar i försvaret, säger försvarsminister Jussi Niinistö (sannf).

Materielbrister finns enligt Niinistö inom pansarvärnet, luftvärnet, signal- och ledningssystemen och i fråga om ammunition.

I statens budget och kommande utgiftsramar ökar man anslagen för försvarsmaktens materialanskaffning gradvis med 50-150 miljoner euro från och med 2016 och fram till 2020.

I nuläget verkar beslutet om de höjda anslagen bristfälliga och delvis föråldrade, konstaterade Niinistö i ett tal han höll på tisdagen vid Paasikivi-samfundet.

Enligt Niinistö är det inte fråga om en nivåhöjning utan en reparation av skadorna som nedskärningarna orsakade. Dessutom konstaterar han att säkerhetsläget i Europa har försvagats snabbt efter nedskärningarna.

Niinistö poängterar också att det snart blir aktuellt att ersätta Hornet-jaktplanen och också marinens stridsfartyg. De här projekten är så stora att de inte kan finansieras inom den normala försvarsbudgeten, säger försvarsministern.

Om det inte kan försäkras att projekten får finansiering från annat håll än den normala budgeten finns det en risk att Finlands landsstridskrafter förtvinar, säger Niinistö.

Diskussion om artikeln