Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Osäker framtid för Campus Allegro

Från 2016
Uppdaterad 14.09.2016 12:43.
Campus Allegro
Bildtext Campus Allegro.
Bild: YLE/Chanette Härus

Biblioteket rasar ihop, restaurangen tappar kunder, och yrkeshögskolorna Novia och Centria får det svårare utan barnträdgårdslärarutbildningen. Det är en helhet som spricker, säger Sören Lillkung på Novia.

Mångmiljonsatsningen Campus Allegro i Jakobstad skapades som en helhet för att räcka till i storlek. Åbo akademi har inte tänkt på konsekvenserna när man bryter samarbetet, säger Novias enhetschef Sören Lillkung.

Biblioteket är i fara, likaså restaurangen. Mycket blir svårt utan barnträdgårdslärarutbildningen, säger Lillkung.

Går det som Åbo akademis styrelse beslutat flyttar barnträdgårdslärarutbildningen till Vasa och Campus Allegro förlorar 95 studerande.

Kvar blir Centria med 160 studerande och Novia med cirka 300, men de får svårare att klara sig, helheten spricker, säger Lillkung.

Enhetschef Sören Lillkung
Bildtext Sören Lillkung.
Bild: YLE/Chanette Härus

Yrkeshögskolorna missbytta

På Centria säger vice rektor Hannele Teir att det känns lite orättvist, att vi är ingenting att räkna med. Yrkeshögskolan hade sökt om 60 000 euro för att satsa på forskning, utveckling och projekt, men ansökan hamnade hos stadens budgetberedning.

Hannele Teir
Bildtext Hannele Teir
Bild: YLE/Chanette Härus

Samtidigt ser man hur staden är beredd att satsa miljoner på Åbo akademi. Jennie Elfving, forsknings- och utvecklingschef på Centria håller med.

- Jag hoppas det börjar med Åbo Akademi och sedan får alla andra samma möjligheter att verka i Jakobstad.

Centria har med sina projekt dragit in 1,5 miljoner euro till staden, berättar Elfving. En stödsumma från staden ger hävstångseffekt och mångdubblas.

Sören Lillkung slår in på samma tankebanor. Med hjälp av staden har Novia en forskningsledare och det genererar mycket pengar genom projekt.

Det är en väl vald investering av staden liksom stödet till scenkonsten när den valde att flytta till Jakobstad. Lägg till samarbete kring konsertsalen, säger Lillkung.

Samtidigt kan man på yrkeshögskolorna inte låta bli att snegla på miljonlöften åt Åbo akademi.

- Känner man sig missbytta på yrkeshögskolorna är det nästa steg att fundera på, men jag förstår att staden har reagerat snabbt för barnträdgårdslärarutbildningen.

Jennie Elfving, forsknings- och utvecklingschef för Centria
Bildtext Jennie Elfving.
Bild: YLE/Chanette Härus

Mikko Hupa väntar på stadens besök

På Åbo Akademi säger rektor Mikko Hupa att man redan kommit överens om att diskutera barnträdgårdslärarutbildningens framtid med staden Jakobstad.

Men om miljonlöften ändrar på beslutet att flytta utbildningen till Vasa säger Hupa att pengar inte var högsta prioritet när styrelsen fattade beslutet.

- Det primära var att få integration och skapa styrka på lärarsidan och pengar var inte huvudargumentet, säger Hupa.

Diskussion om artikeln