Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cameron får hård kritik för interventionen i Libyen

Från 2016
Uppdaterad 14.09.2016 08:46.
Den förre brittiska premiärministern David cameron får hård kritik för den militära interventionen i Libyen
Bildtext Den förre brittiska premiärministern David Cameron får hård kritik för den militära interventionen i Libyen
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Storbritanniens förre premiärminister David Cameron inledde flygbombningar i Libyen år 2011 på falska grunder. Det anser en parlamentarisk kommission som har granskat den militära interventionen mot Libyens förre diktator Muammar Ghadaffi.

David Cameron inledde flygattackerna tillsammans med Frankrike, med motiveringen att man ville skydda civila i staden Benghazi.

Kommissionen som bestod av parlamentsledamöter, säger att man inte kan bekräfta att civila faktiskt hotades av Ghadaffis styrkor.

- Regeringen kunde inte bekräfta det aktuella hotet mot civila från Ghadaffis regim och den utnyttjade selektiva uttalanden av Ghadaffi. Regeringen misslyckades också med att identifiera militanta extremister bland rebellerna, skriver kommissionen i sin rapport.

- Storbritanniens strategi byggde på falska antaganden och på en ofullständig tolkning av bevis, skriver kommissionen vidare.

Andra alternativ

Enligt Crispin Blunt som är ordförande för parlamentets utrikesutskott, hade Storbritannien andra alternativ.

- Politiskt engagemang kunde ha lett till skydd av civila, ett regimskifte och reformer med mindre kostnader både för Storbritannien och Libyen, säger Crispin Blunt, som representerar Camerons konservativa parti.

- Storbritannien skulle inte ha förlorat något på att pröva på detta i stället för att rikta in sig på ett regimskifte med enbart militära medel, säger Blunt.

Cameron bär det yttersta ansvaret för bristen på en heltäckande strategi i Libyen

Den brittiska regeringen borde också enligt utredningen, ha varit medveten om att militanta extremistgrupper skulle utnyttja upproret mot Ghadaffi.

Inget tyder heller på att regeringen analyserade vilka krafter som låg bakom upproret.

"Cameron bär ansvaret"

Cameron beskrivs av utredarna som "den som ytterst bar ansvaret för bristen på en heltäckande strategi i Libyen."

Utredarna skriver också att Cameron vägrade att vittna inför kommissionen med motiveringen att han hade för knappt om tid i kalendern.

Flera personer som spelade en nyckelroll var däremot villiga att vittna, bland dem den förre försvarsministern Liam Fox och den förre premiärministern Tony Blair.

Blair som hade varma relationer till den libyske diktatorn, talade med Ghadaffi per telefon i februari år 2011 i ett försök att få Ghadaffi att avgå.

- Inget tydde på att Cameron försökte utnyttja Blairs kontakter, skriver utredarna.

Obama medger sitt misstag

USA:s president Barack Obama som gav logistiskt och politiskt stöd åt de brittiska och franska flygattackerna har också fått hård kritik för sitt handlande hemma i USA.

Obama medgav själv tidigare i år att interventionen i Libyen hör till hans största utrikespolitiska misstag.

Läget i Libyen urartade i kaos kort efter att Ghadaffi störtades och dödades av rebeller nära sin hemsstad Sirte i oktober år 2011.

För närvarande pågår häftiga strider i Sirte mellan jihadistgruppen IS och USA-stödda rebeller från grannstaden Misrata.

Kaoset i Libyen har också destabiliserat grannländer i norra Afrika och lett till en enorm flyktingström via Libyen över Medelhavet till Europa.