Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Äggproducenterna rasar mot rasande äggpriser

Från 2016
Uppdaterad 14.09.2016 13:34.
Ägg förpackas.
Bildtext Det är svårt för äggproducenterna att få lönsamhet i ägg från burhöns. Så länge bankerna är med går det, säger en äggproducent. Arkivbild.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Äggproducenterna i Österbotten ifrågasätter starkt den prissänkning på burhönsägg som packerierna genomförde i augusti.

Hela näringen kan ledas i kris med den sänkningen, anser Tobias Dahlblom som är ordförande i ÖSP:s äggproducentutskott.

I augusti sänkte packerierna priset på ägg från burhöns med 24 cent per kilo. Priset ligger nu på cirka 70 cent per kilo ägg.

Men med den prisnivån kan inte äggproducenterna få sin verksamhet att gå runt. Ett mera acceptabelt pris ur hönsfarmarnas synvinkel är 1,17 euro per kilo ägg.

- I dagens läge ser det helt omöjligt ut. Man får inga lån och amorteringar med de här priserna, säger Yngve Häggqvist som är burhönsfarmare i Övermark.

Betalar för att bedriva sin näring

Med kostnader för foder, närmare 60 cent per kilo ägg, och andra utgifter blir det en förlustaffär att hålla burhöns med dagens äggpriser, anser producenterna. Man kan säga att de betalar för att kunna bedriva sin näring.

- Det är en omöjlig situation, men så länge bankerna är med så går det. När bankerna säger nej är det bara att packa ihop, säger Häggqvist.

Reapriserna på ägg från burhöns kan också leda till att försäljningen av ekologiska ägg och ägg från frigående hönor minskar.

- Följden av det blir ett prisras även på den sidan, vilket i sin tur kan leda till en krissituation för hela näringen, säger Dahlblom.

Tobias Dahlblom, lantbruksföretagare
Bildtext Tobias Dahlblom
Bild: Yle/Roy Fogde

Risken finns att äggproducenterna slutar eller går i konkurs. Om hönsnäringen går nedåt drabbas även spannmålsmarknaden i Finland ytterligare.

- Det är ofantliga volymer med spannmål som går genom hönsnäringen i dag. Försvinner hönsen blir det ytterligare överskott på spannmål i Finland. Vi är i en väldigt ond cirkel i dag, säger Dahlblom.

Ökad efterfrågan på ekologiska ägg

Det var packeriet Dava Foods som gick i spetsen med att sänka priserna och motiverade med att efterfrågan på ägg från frigående höns och ekologiska ägg har ökat mer än efterfrågan på burägg.

Dava Foods köper upp 40 procent av alla ägg i Finland.

Producenterna själva, och inte ens alla packerier, håller inte med om att efterfrågan på ägg från burhöns skulle vara svag. Burhönsägg är fortfarande de ägg som säljs mest i butikerna som hör till S-kedjan.

Försäljningen av ägg från frigående höns har ökat endast måttligt och i samma takt som den övriga äggförsäljningen.

61 procent av de ägg som säljs i S-gruppens butiker är ägg från burhöns. 30 procent av försäljningen utgörs av ägg från frigående hönor, sju procent av ekologiska ägg och en procent av ägg från hönor som värper fritt utomhus.

Burhöns i stor hall.
Bildtext Burhöns fotade 2014.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Efterfrågan på ekologiska ägg har däremot ökat mer - där har försäljningen det här året ökat med 16 procent.

Priset på ekologiska ägg och ägg från frigående är högre än burhönsens ägg, vilket bland annat beror på att det är dyrare att föda upp på det sättet och mera arbetskrävande.

Investerade för att inreda burarna

Lönsamheten för äggproducenter som har hönor i inredda burar lider också av att de har stora investeringar bakom sig. Sedan 2012 ska alla burhöns ha inredda burar, enligt EU-direktiv.

Dava Foods vill med prissänkningen uppmuntra hönsfarmarna att övergå till att hålla sig med frigående hönor eller ekologisk farm.

Jan Lähde, vd för Dava Foods, sade i en intervju för Yle Åboland i augusti att de försöker uppmana producenterna att tänka efter och eventuellt investera i frigående eller ekologisk produktion.

Lähde säger också att de med olika stödformer kan hjälpa de producenter som ställer om och investerar.

Diskussion om artikeln