Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förälder: Bra att skolhuset i Gammelbacka stängdes

Från 2016
skolgård
Bildtext Det vita huset till vänster är stängt. Gammelbacka skolas elever håller till i det gamla gula trähuset och i gårdens baracker.
Bild: Yle/Erica Vasama

Nyheten om att stänga hela den fuktskadade delen av Gammelbacka skola i Borgå gläder förälder, trots att barnen miste både matsal och gymnastiksal.

Trots att eleverna och personalen vid Gammelbacka skola i Borgå får sin lunch serverad i en korridor och tvingas hitta ett nytt ställe för skolgymnastiken var det ett bra beslut att stänga matsalen och gymnastiksalen.

Det anser Heidi Fredriksson som har barn i skolan.

Förvärrade symptom

Den nyare delen av skolan, det så kallade vita huset, är fuktskadat och elever och personal har redan länge fått vistas i det endast korta stunder. Den här hösten har situationen förvärrats och nu är hela huset stängt.

Heidi Fredrikson har ett barn på femte årskursen i Gammelbacka skola.

- Jag har inte märkt att det skulle ha blivit värre, mitt barn har alltid lite röda ögon och huvudvärk och man vet inte vad som beror på inneluften. Men eftersom det är konstaterat att andra barn har det mycket värre så är det fel att de utsätts år efter år.

Föräldramöte kunde inte hållas i salen

Situationens allvar uppdagades på föräldramötet i början av september.

- Jag reagerade starkt på att man inte har kunnat fatta beslut om när huset ska stängas trots att vi inte kunde hålla föräldramötet i gymnastiksalen. Vi kan inte sitta där en timme, samtidigt kan barnen vara där alla dagar, säger Fredrikson häpet.

På mötet var det tal om att skjuta upp beslutet om stängning med fyra veckor för att Gammelbacka skolas inomhusluftsgrupp skulle hinna träffas. Följande dag kom ändå budet på skolornas kommunikationskanal Wilma: vita huset stängs utan fördröjning.

Skriande behov av nya skolor

Skollunchen serveras från och med nästa vecka i elevernas egna klassrum antingen i det gamla gula skolhuset eller i barackerna på gården. Heidi Fredrikson tycker att det låter det som en bra idé.

- Jag sade åt en annan mamma att när jag gick i lågstadiet åt vi alltid vid pulpeten. Maten är lika god vare sig den serveras vid långa bord eller vid den egna bänken. Snarare kan barnen tycka att det är lite spännande.

Under hösten ska beslutsfattarna i Borgå behandla stadens budget och investeringar 2017.

Då är frågan om staden ska satsa på renovering av nuvarande Tolkkisten koulu och öronmärka pengar för planering av Västra enhetsskolan. Skolorna blir troligen Gammelbackabarnens nya hemvist och nu är behovet av dem skriande.