Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands minsta kommun Sottunga upphör

Från 2016
Vy över åländska Sottunga

Finlands minsta kommun, Sottunga på Åland med sina 100 invånare är inte en egen kommun nästa mandatperiod.

Det beskedet har den åländska finansministern Mats Perämaa gett till representanter för kommunen.

Anledningen är att Ålands landskapsregering anser att den nuvarande negativa ekonomiska trenden för Sottunga lär fortsätta.

Ett engångsstöd från landskapsregeringen på 200.000 euro som kommunen kommer att få ta del av ges för att trygga äldrevården.

- Vi ville ge det här beskedet till Sottunga redan nu och det pågår som bäst utredningar om hur kommunstrukturen ska se ut på Åland i framtiden, säger Mats Perämaa.

- Vi är aktivt med i diskussionerna om kommunsammanslagningar, säger Björn Rönnlöf, ordförande i kommunstyrelsen i Sottunga. Han säger också att det är för tidigt att säga vad invånarna tycker eftersom beskedet från regeringen är så pass nytt.

Verkligheten kommer emot

Han säger också att man inte är direkt negativ till det här beskedet och att verkligheten kommer emot.

- Vi måste förhålla oss realistiskt till en kommunsammanslagning, men det återstår ännu att se hur en sådan sammanslagning ser ut, säger Björn Rönnlöf.

Sottunga har 100 invånare och har länge dragits med ekonomiska svårigheter och en åldrande befolkning.

De sociala kostnaderna är mycket höga och åtta invånare vårdas på olika äldreboenden på Åland, vilket är nästan 10 procent av befolkningen.

Det går för närvarande en enda elev i Sottunga grundskola.

Ett av alternativen som utreds som bäst är att skapa en skärgårdskommun av de åländska kommunerna Kumlinge, Kökar, Brändö och Sottunga. Ett alternativ som de fyra kommunerna uttalat sig försiktigt positivt om.