Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Virka ett runt sittunderlag

Från 2016
Uppdaterad 27.09.2016 13:18.
Olika inredningsdetaljer gjorda av växtfärgade garner.
Bildtext Enkla inredningsdetaljer gjorda av garn.
Bild: Yle/Lee Esselström

Många frågar hur man ska lyckas med sin virkade cirkel och mitt knep är enkelt - gör en ökning först när det finns tillräckligt med plats för en hel ny maska med nedtag på samma ställe. Det här gäller oberoende om du vill virka en rund matta, ett grytunderlägg eller som här en sittdyna. Här har jag använt mig av egenhändigt växtfärgade garner och virkat med tredubbel tråd för att få en rejäl tjocklek på sittunderlaget.

Här kan du se en video med instruktioner för all garninredning jag gjorde (snodd, tofs, golvskydd till stolsbenen och en väggbonad), inklusive detta sittunderlag.

För att lyckas med en virkad cirkel är det viktigt att alltid emellanåt lägga ner arbetet plant och se att det ligger fint. Ifall kanterna viker sig uppåt så att det blir skålformat så har du ökat för lite och då är det bara att dra upp och lägga till fler maskor. Om arbetet däremot börjar bölja sig har du lagt till för många ökningar, då får du riva upp och virka om och göra färre ökningar.

Mitt bästa knep för att lyckas är just detta att lägga arbetet plant men framförallt att inte göra ökningar med jämna mellanrum utan göra dem först när föregående maska lutar så mycket åt höger att man ser att det finns plats för en ny med nedtag på samma ställe.

Virkat runt sittunderlag.
Bildtext Virkat, runt sittunderlag
Bild: Yle/Lee Esselström

Du behöver:

  • Ett tjockt garn eller flera tunnare som man använder tillsammans.
  • En virknål anpassad efter garnet. Jag använde strl nr 5.

Så här gör du:

  1. Virka fyra luftmaskor och ta ihop till en ring med en smygmaska.
  2. Gör sex fm med nedtag mitt i ringen.
  3. I fortsättningen kan man välja två vägar - endera börjar man alltid med en lm för att komma upp till nästa varv och då blir det tydligare markeringar var varvet börjar, eller så virkar man som en spiral och bryr sig inte så mycket om var varvet börjar. Välj vilket alternativ du vill och håll dig till det hela vägen. För att nu få cirkeln större virkar du nästa varv med två fm med nedtag i undre varvet (genom maskans båda öglebågar).
  4. I fortsättningen fortsätter man virka fm varvet runt men ökar allt mer sällan för varje varv.
  5. Virka cirkeln så stor som du vill ha den beroende på vad du tänkt använda den till.
  6. Vill man avsluta så kan man bara virka en smygmaska, klippa av tråden och dra igenom och fästa båda trådändorna. Vill man ha en snygg avslutning kan man virka ett sista varv runt med så kallad kräftgång. Den ger en fin och annorlunda kantning. Kräftgången virkas helt enkelt som fasta maskor men åt höger istället för åt vänster. Du gör alltså ett nedtag i båda maskbågarna i närmaste maskan bakom, hämtar garn upp på virknålen och hämtar mer garn och drar igenom båda maskorna på virknålen. Och så fortsätter man likadant med följande maska som ligger på tur åt höger. Virka likadant varvet runt. Avsluta med en smygmaska, klipp av tråden och dra igenom och fäst trådarna.
Virkad kräftgång
Bildtext Kräftgång ger en snygg kant på arbetet.
Bild: Yle/Lee Esselström