Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det lönar sig alltid att sortera sina sopor"

Från 2016
Sopinsamling i Våno i Pargas.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Under de senaste dagarna har framtiden för sorteringen av förpackningsavfall väckt oro i Åboland. Det lönar sig alltid att sortera avfallet, hälsar man vid Sydvästra Finlands avfallsservice.

Insamlingen av förpackningsavfall av plast och kartong sköts i dag av Finlands Förpackningsåtervinning Rinki. Rinki planerar att stänga en del insamlingspunkter och koncentrera dem till ställen där det rör sig mycket folk.

Nu finns en oro för att antalet insamlingsställen minskar speciellt i skärgården där mängden avfall är mindre.

Bra att sortera - men ibland är insamlingen en större belastning för miljön

Den övriga avfallsinsamlingen sköts av kommunägda Sydvästra Finlands avfallsservice. Invånarchef Cati Huhta betonar vikten av att sortera avfallet också i fortsättningen.

Cati Huhta
Bildtext Cati Huhta
Bild: Yle/Ylva Vikström

- Det som har diskuterats gällande skärgården, där avstånden är långa, är att det skulle finnas fler insamlingspunkter också för plast och kartong. Sortera ska man och det är jättebra. Men vi har också livscykelanalyser som visar hur mycket koldioxidutsläpp något för med sig. När vi talar om långa transporter och bilar som kör små mängder förpackningar så är det faktiskt så att det blir mer utsläpp av att samla in plastförpackningar och kartong från ställen som är långt borta, säger Huhta.

Plast och kartong som slängs i det brännbara avfallet blir energi och återvinns också, säger Huhta. Hon påminner om att ingenting har ändrat gällande den övriga sopsorteringen i regionen som sköts av Sydvästra Finlands avfallsservice. Hon uppmuntrar folk att sortera sitt avfall också i fortsättningen.

Återvinning dagens melodi

Om man har en längre väg till en insamlingspunkt så lönar det sig att samla på sig och föra det då när man har vägarna förbi.

Rinkis plaståtervinning i Roparnäs i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Jag bor på själv på Kimitoön och har 30 kilometer till närmaste plastinsamlingspunkt. Så då samlar jag dem i en säck hemma och för det när jag har vägarna förbi. Om det finns vilja så finns det möjligheter och det är jättefint om folk orkar engagera sig i det här, säger Huhta.

Huhta talar varmt för sopsortering, som är framtidens melodi. Så mycket som möjligt ska återvinnas i dag.

- Det finns ju ingenting längre som heter avstjälpningsplats. Allt sorteras så att det kan återvinnas. I första hand ska materialet återvinnas, följande steg är att det återvinns som energi. Så det är nog dagens melodi och som det kommer att bli, fortsätter Huhta.

Diskussion om artikeln