Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ölbryggande: Odlare lovar att det finns tillräckligt med humle

Från 2016
Landskapsbild över den bayerska byn Hallertau, i förgrunden humleodlingar.
Bildtext Omkring en tredjedel av världens humle odlas i Hallertau.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Vänner av humlestarka ölsorter kan pusta ut. För de flesta ölsorter kommer det nämligen att finnas tillräckligt med humle också under den närmaste tiden. Efter fjolårets katastrofala humleskördar var frågan i år om råvaran överhuvudtaget kommer att räcka till för alla bryggare.

Då man sitter i traktorn och ser på när humleplantorna faller ner på släpets flak känner man sig liten.

Plantorna är nämligen omkring sju till åtta meter höga och de växer fast i metallvajrar som är uppspända högt upp i luften mellan tjocka träpålar.

Traktor som skördar humle.
Bildtext September är skördemånad.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

En sax längst fram på traktorn biter av plantan vid roten och en matararm drar loss den från vajern och fäller ner den på släpvagnen.

För föraren gäller det att hålla tungan rätt i mun. Vi åker ner längs en av de gröna väggarna och efter bara 150 meter är släpet fullt och det är dags för tömning.

Perfekt sommarväder

Tillbaka på gården åker plantorna genom en maskin som skiljer de små kotteliknande blomsamlingarna från resten av växten.

I de här kottarna finns de kemiska ämnen som ger ölet dess beska och smak, samt bidrar till konserveringen.

Humleplantor i förgrunden, med grön kottliknande blommor. I bakgrunden syns en man.
Bildtext De gröna kottarna torkas genast efter att de separerats från resten av växten.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Just nu skördar man humle av sorten Hallertauer Tradition och humleodlaren Sebastian Reith är nöjd med skörden.

– När folk klagar över vädret och att man inte kan gå och bada, då är vädret perfekt för oss humlebönder. Plantan behöver sol, men framförallt stora mängder vatten och i år har förhållandena varit ideala, säger Reith.

Familjen har sin gård i humleodlingshögborgen Wolnzach i Hallertau i Bayern. Hallertau är världens största sammanhängande odlingsområde för humle och omkring en tredjedel av allt det humle som används av bryggerier världen över kommer just härifrån.

Till vänster humleodlaren Sebastian Reith.
Bildtext Till vänster humleodlaren Sebastian Reith.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Därför har skörden här en stor betydelse och när den som i fjol slog fel får det långtgående följder.

– På de fält där vi idag skördar torkade ifjol över hälften av plantorna bort, säger Reith.

Stark efterfrågan

Den katastrofala skörden i Tyskland ifjol i kombination med en medelmåttlig skörd i USA skulle redan i normalfall effektivt ha tömt lagren på humle.

Nu kom den extremt torra sommaren dessutom mitt under den pågående trenden att brygga allt mer humleintensiva ölsorter, som till exempel Indian Pale Ale.

Landskapsbild över den bayerska byn Hallertaus humleodlingar.
Bildtext Hallertau i Bayern är det största sammanhängande området för humleodling i världen.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Det här har lett till att priserna har skjutit i höjden, samtidigt som vissa mer speciella humlesorter helt har tagit slut på marknaden.

– Craft Beer-boomen och de allt fler mikrobryggerierna har definitivt bidragit till att humle har blivit dyrare. Då många större bryggerier nu har hoppat på tåget och vill brygga lika humleintensiva öl som mikrobryggarna, så har det dessutom ytterligare ökat efterfrågan på humle, säger ölexperten Markus Raupach.

Bland de tyska humleodlarna är man ändå säker på att årets skörd är så pass bra att ingen bryggare kommer att stå helt utan humle.

– Vi utgår från att det under de två kommande åren kommer att finnas tillräckligt med humle för alla. Det är bara för en del mindre vanliga humlesorter som vi inte kommer att kunna fylla upp lagren, säger Werner Brunner från de tyska humleodlarnas förbund.

Större odlingar

Hela humlemarknaden kontrolleras av några enstaka främst tyska bolag. Via långvariga kontrakt är största delen av skörden såld redan innan den har bärgats.

Små bryggerier utan kontrakt kan därför hamna i kläm om skörden slår fel.

– En del mindre bryggerier kan säkert fortfarande ha problem att komma över vissa humlesorter. I USA har flera mikrobryggerier därför till och med valt att gå ihop med större koncerner för att alltid komma över humle, säger ölexperten Raupach.

En smal stig mellan humlebuskar.
Bildtext Plantorna kan vara upp till nio meter höga.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

I Hallertau försöker man i alla fall undvika en framtida brist på humle genom att odla mer.

– År 2013 hade vi också en mycket dålig skörd och sedan dess har vi ständigt utvidgat odlingarna. Genom mikrobryggeriboomen har efterfrågan samtidigt ökat och vi försöker naturligtvis tillgodose den här efterfrågan, säger Brunner.

Humleodlaren Sebastian Reith har ändå inga planer på att utvidga.

– Om några år går jag i pension och då hyr jag ut mina ägor till andra odlare i trakten.

Diskussion om artikeln