Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Radiogudstjänsterna 90 år

Från 2016
Uppdaterad 14.09.2016 14:42.
Göran Hansen, Kristina Saari, Öivind Nyqvist
Bildtext Tre trotjänare Göran Hansen, Kristina Saari, Öivind Nyqvist
Bild: KCSA/Snellman

I söndags firade radiogudstjänsten 90 år. Den 12 september 1926 radierades den första gudstjänsten från Johanneskyrkan i Helsingfors. I söndags, nästan på dagen 90 år senare predikade Lucas Snellman, som är ansvarig redaktör för Yles andaktsprogram, i Johanneskyrkan - i sändningsbilen satt förutom teknikern Tommi Slotte också tekniska producenten Öivind Nyqvist.

I samband med nästan varje radiogudstjänst finns en person från kyrkan, en teknisk gudstjänstproducent närvarande, introducerar och avannonserar, hjälper teknikern vid editeringen och rapporterar vilken musik som använts i gudstjänsten. Många av dem är riktiga trotjänare - tre belönades i söndags med Kyrkans förtjänsttecken.

Göran Hansen från Finström på Åland fick förtjänsttecken i guld för sin insats som teknisk gudstjänstproducent för radiogudstjänster producerade på Åland sedan 1985.

− Under 30 års tid fick jag många trevliga kontakter med såväl radions medarbetare som församlingarnas personal. Jag började beundra den tekniska personalens nerver av stål och berömvärda lugn även i de mest stressiga situationerna. De är fantastiska människor att arbeta tillsammans med. För denna förmån är jag evigt tacksam, hälsar Göran Hansen.

Förtjänsttecken i guld tilldelades också Kristina Saari, från Jakobstad, som sedan 1983 ansvarat för radiogudstjänster producerade i sin hemstad med omnejd.

− Det är fortfarande lika roligt! Jag tycker om att besöka olika kyrkor och minns med glädje många präster och medverkande. Det finns så mycket bra ute i församlingarna som jag gärna berättar om i samband med radiogudstjänsterna, säger Kristina.

Helsingforsbon Öivind Nyqvist började som teknisk gudstjänstproducent 1996 och tilldelades nu kyrkans förtjänsttecken i silver.

− Jag är tacksam över att jag, efter att ha arbetat på Yle, fick möjlighet att fortsätta som teknisk gudstjänstproducent för radiogudstjänsterna i Helsingfors med omnejd. Att få använda det medium jag gillar bäst till att sprida det bästa budskap som finns, nämligen evangeliet, säger Nyqvist.

Radiogudstjänster

Spela upp

Diskussion om artikeln