Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortfarande öppet om barnträdgårdslärarlinjen i Jakobstad

Från 2016
Uppdaterad 14.09.2016 14:08.
Barn leker i sandlåda
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford / Yle

Styrelsen för Åbo Akademi ska ta ställning till staden Jakobstads erbjudande om stöd till barnträdgårdslärarutbildningen.

Stadsstyrelsen i Jakobstad är enig om att utbildningen kan få ett stöd på mellan 200 000 och 270 000 euro årligen om akademin håller kvar utbildningen i Jakobstad istället för att flytta den till Vasa.

På onsdagen träffade Jakobstads stadsdirektör Kristina Stenman Åbo Akademis rektor Mikko Hupa i Helsingfors. Vid mötet diskuterades Jakobstads erbjudande.

- Vi presenterade förslaget som stadsstyrelsen kom överens om på måndag. Nu går det vidare genom att Åbo Akademi behandlar saken i sin egen styrelse nästa vecka, säger Kristina Stenman.

Kristina Stenman
Bildtext Kristina Stenman. Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Ingen respons gavs på mötet

Stenman säger att de hade en öppen och bra diskussion på mötet.

- Vi kunde presentera närmare vad stadsstyrelsen har beslutit om och vad våra tankar är, och Åbo Akademis representanter berättade om det resonemang som de har haft, så det var en bra diskussion, säger Kristina Stenman.

Kom det fram några nya infallsvinklar vid mötet?

- Vi kunde konkretisera hur vi har tänkt kring de här olika elementen som vi har med i vårt förslag. Vi kunde också ta upp situationen och miljön och bakgrunden i Jakobstad, säger Kristina Stenman.

Jakobstads representanter fick inte någon konkret respons på sina förslag vid onsdagens möte, utan bollen ligger nu hos akademins styrelse.

ÅA:s rektor Mikko Hupa har tidigare sagt att pengar inte var högsta prioritet när styrelsen fattade beslutet. Akademin har istället velat prioritera integration och samverkan med lärarutbildningen i Vasa.